Romania intra in 2014 cu gandul la unirea cu Republica Moldova

Republica Moldova a inregistrat doua succese importante, la sfarsitul anului 2013, la care a contribuit si Romania in cadrul reuniunilor la nivel european, se arata intr-o retrospectiva Mediafax intitulata “Ne unim sau nu cu Moldova”.

La 27 noiembrie, Comisia Europeana a adoptat o propunere care prevede eliminarea vizelor de acces in spatiul comunitar pentru cetatenii moldoveni care detin pasaport biometric.

Anuntul privind eliminarea vizelor fusese facut anterior, de catre presedintele CE, Jose Manuel Barroso, la 15 noiembrie, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul roman, Victor Ponta, si cu cel moldovean, Iurie Leanca.

A urmat summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie), unde Chisinaul a parafat Acordul de Asociere cu UE. Totodata, TVR a revenit, la 1 Decembrie, in Republica Moldova, dupa cativa ani de absenta.

In ultima sedinta de guvern s-a decis acordarea unor fonduri totale de 20 milioane euro Republicii Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii scolare din statul vecin. La sedinta a participat si prim-ministrul moldovean, Iurie Leanca.

Un pas inainte a fost facut si in cazul gazoductului Iasi-Ungheni. La 27 august, premierul Victor Ponta a participat, in Republica Moldova, la ceremonia de inaugurare a lucrarilor la gazoduct, alaturi de Iurie Leanca si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Victor Ponta declara, la 31 august, ca gazoductul va fi finalizat in decembrie. A fost contrazis de presedintele Traian Basescu, care aflat in septembrie pe santierul gazoductului, unde nu a gasit niciun muncitor, a sustinut ca lucrarile nu pot fi finalizate la termen, in decembrie, ci poate in februarie 2014.

Sfarsitul de an a adus si un schimb de replici mai acide intre Bucuresti si Chisinau, declansate de presedintele Traian Basescu care a declarat, la 27 noiembrie, la TVR, ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii.

“Un popor, cand are ocazia sa fie impreuna, nu va renunta. Nu mizez pe oameni politici, toata actiunea mea legata de Republica Moldova a fost legata de ideea ca poate ne vom uni, stiu ca nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face”, a spus presedintele.

Intrebat daca s-a consultat cu diplomatia din Romania, cu ministrul de Externe, presedintele a raspuns: “Ma tem ca, pana una alta, cel care trebuie sa dea tonul in politica externa sunt eu. Nu cred ca trebuia sa iau o aprobare de undeva”.

Seful statului a mai spus: “Dumneavoastra credeti ca ministrul Corlatean nu ar fi de acord cu unirea celor doua state romanesti?”. Declaratia sa nu a fost apreciata nici la Bucuresti, nici la Chisinau si nici la Bruxelles.

Premierul Ponta a aratat ca ar vota in favoarea unirii cu Moldova daca s-ar dori, dar a precizat ca lucrurile nu au ajuns in aceasta faza.

“Daca s-ar dori, nu de la Chisinau, ci de catre toti de acolo, evident romanii, eu as vota pentru, dar lucrurile nu sunt in aceasta faza. Eu cred ca, din pacate, declaratia presedintelui dupa 9 ani in care domnia sa nu a facut nimic de fapt pentru Moldova e un semn sa mai dreaga busuiocul pe finalul mandatului”, a precizat Ponta.

La randul sau, seful diplomatiei a subliniat ca retorica unionista poate strica proiectul european al Chisinaului si chiar “devenirea romaneasca”.
Euractiv a scris ca CE a deplans declaratiile presedintelui roman, in timp ce premierul Iurie Leanca a criticat in mai multe randuri afirmatia lui Traian Basescu, care a creat Chisinaului probleme suplimentare.

Prezent in Romania la 23 decembrie, premierul moldovean a declarat, la Antena 3, ca, imediat dupa ce presedintele roman a lansat aceasta idee, au existat pozitii din partea minoritatii gagauze din sudul Moldovei, precum si din partea Dumei rusesti privind o consolidare a prezentei militare in Transnistria.

Leanca a mai spus ca unirea cu Romania nu se afla pe agenda Chisinaului.