România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii pentru aderarea la zona euro

Raportul oficial de convergență, publicat miercuri, de Comisia Europeană arată că România nu îndeplinește, în prezent, niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro.

Raportul de convergență pe anul 2020 indică faptul că țara noastră nu stă bine la niciunul dintre aceste capitole: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Raportul de convergență, care se întocmește o dată la doi ani, se referă la cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei europene.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Sursa foto: politico.eu