Romania, pe locul trei in topul celor mai ATRACTIVE tari pentru INVESTITII STRAINE din Europa Centrala si de Est

Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai ATRACTIVE tari pentru INVESTITII STRAINE in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, dupa Polonia si Cehia, conform raportului anual EY – European Attractiveness Survey, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce ATRACTIVITATEA Romaniei a crescut cu doua puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca ATRACTIVITATE pentru investitorii straini in CEE.

De asemenea, anul trecut, Romania s-a mentinut pe locul zece in Europa in privinta numarului locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, care au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13 la suta fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca.

Citeste si: STANDARD & POOR’S acorda Romaniei ratingul “INVESTMENT GRADE”

Raportul semnaleaza insa ca Europa Centrala si de Est a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si al conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu cinci la suta mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu patru la suta.

Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria automobilelor. Per total, proiectele de productie s-au mentinut pe prima pozitie in regiune cu 410 proiecte. In acelasi timp, regiunea a inregistrat o crestere cu 55 la suta a proiectelor de cercetare si dezvoltare, ceea ce marcheaza o crestere a valorii adaugate a proiectelor implementate.

Totalul investitiilor straine directe in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Rusia, a scazut cu cinci la suta. Crearea de noi locuri de munca s-a diminuat cu patru la suta, in mare parte din cauza deciziilor de reducere a activitatii din partea companiilor auto din Europa de Vest, ca urmare a crizei prelungite si a reducerii nivelului de servicii externalizate.

Citeste si: Investitiile straine, in crestere cu 8% in luna ianuarie

Raportul, ajuns la a 12-a editie, combina o analiza a investitiilor straine in Europa din ultimul an cu rezultatele unui sondaj efectuat pe un esantion de peste 800 de executivi de la nivel international privind perspectivele lor asupra evolutiei investitiilor globale in urmatorii zece ani.

Sursa foto: economica.net