Romania, pe PRIMA POZITIE in clasamentul tarilor din Europa cu risc de SARACIE IN RANDUL COPIILOR

Romania se afla pe prima pozitie in clasamentul tarilor europene in ceea ce priveste riscul de SARACIE IN RANDUL COPIILOR, alaturi de Bulgaria, potrivit unui raport prezentat joi de organizatia Salvati Copiii.

Romania imparte acest loc cu Bulgaria, in cele doua tari 52,2 la suta, respectiv 52,3 la suta dintre copii prezentand risc de SARACIE SAU EXCLUZIUNE SOCIALA, potrivit Agerpres. Tarile nordice se afla pe ultimele locuri ale acestui clasament, cu 12 pana la 19 la suta dintre copii care traiesc in RISC DE SARACIE.

In Grecia, Ungaria si Letonia, proportia este de 35 pana la 41 la suta.

Raportul este rezultatul unei analize derulate de catre organizatiile membre ale Salvati Copiii din Danemarca, Elvetia, Finlanda, Germania, Islanda, Italia, Lituania, Regatul Tarilor de Jos, Norvegia, Romania, Spania si Suedia.

Au fost analizat in acest sens cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elvetia, Islanda si Norvegia. Toate informatiile au fost preluate de la Eurostat, in ianuarie anul acesta, iar rezultatele au fost inaintate si membrilor Comisiei Europene si ai Parlamentului European.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unui indicator care are in vedere persoane care traiesc in gospodarii cu venituri sub PRAGUL SARACIEI, persoane care traiesc in gospodarii cu intensitate a muncii foarte scazuta si persoane grav defavorizate in ceea ce priveste presiunea economica si bunurile durabile.

Citeste si: ROMANIA, tara europeana in care este cel mai rau sa fii MAMA

Presedintele executiv al Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu, a declarat ca este prima data cand se realizeaza un asemenea studiu. „Faptul ca peste jumatate din copiii romani sunt supusi acestor riscuri reclama luarea imediata de masuri. Practic, in Romania, sute de mii de copii sunt condamnati la infometare, mizerie, analfabetism. Iar tabloul saraciei copiilor denota, fara tagada, ca statul nu se achita de responsabilitatea pe care o are fata de cetatenii sai, lasandu-i tocmai pe cei mai neajutorati dintre acestia in voia sortii. In cel mai nefericit caz, acesti copii ajung in strada. In cel mai fericit caz, un mix de sansa, ajutoare sociale si sprijin din partea ONG-urilor poate garanta reintegrarea sociala a micutilor”, a spus Gabriela Alexandrescu.

La randul sau, Mihaela Manole, sociolog in cadrul organizatiei, a spus ca unul dintre cele mai ingrijoratoare aspecte din raport referitoare la Romania este faptul ca participarea familiei pe piata muncii nu este, potrivit cifrelor, o garantie ca RISCUL DE SARACIE pentru copii scade.

Raportul subliniaza ca SARACIA nu reprezinta doar lipsa banilor, ci este o situatie in stransa legatura cu excluziunea sociala si lipsa accesului la servicii.

Citeste si: STUDIU: Peste 81 la suta dintre parinti se declara CONTRA bataii copiilor, insa 62 la suta dintre acestia sustin ca SUNT LOVITI

La nivelul Uniunii Europene, proportia copiilor in RISC DE SARACIE a crescut de la 55,3 la suta la 61 la suta, in 2012, in cazul celor care au parinti cu un nivel de educatie mai redus, in timp ce cresterea a fost de 0,5 la suta in cazul copiilor cu un nivel ridicat de educatie. Datele pentru Romania arata ca 87,1 la suta dintre copiii ai caror parinti au un nivel mai scazut de educatie sunt in RISC DE SARACIE, fata de 14,6 la suta dintre copiii cu parinti cu un nivel mai ridicat de educatie.

Sursa foto: razboiintrucuvant.ro