Romania, pe PRIMUL LOC in Europa in privinta cresterii procedurilor de TRANSPLANT

Romania detine PRIMA POZITIE in Europa in ceea ce priveste cresterea procentului de TRANSPLANT, atat ca proceduri efectuate, cat si ca numar de donator, a anuntat luni Ministerul Sanatatii.

“Mentinem aceeasi linie ca anul trecut, si ne dorim sa revitalizam activitatea de TRANSPLANT de cord, precum si sa realizam in 2015 primul TRANSPLANT pulmonar in Romania”, a spus ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU.

Potrivit sursei citate, progresul Romaniei in ceea ce priveste activitatea de TRANSPLANT a fost evidentiat si de un studiu realizat de Comisia Europeana in perioada 2007-2013, si care urmareste progresele inregistrate la acest capitol de statele membre. Astfel, Romania detine pozitia a doua ca dezvoltare a procedurilor de TRANSPLANT, dar si ca majorare a numarului de donatori, dupa Luxemburg.

Citeste si: De necrezut! AVIOANELE donate de ION TIRIAC pentru transplanturi sunt si azi in hangar

Ministerul Sanatatii afirma ca sustine dezvoltarea acestei activitati, prin deblocarea de posturi in cadrul Agentiei Nationale de Transplant, realizata in 2014, asigurarea finantarii prin Programul National de Transplant, precum si prin acreditarea unor noi centre care sa efectueze astfel de proceduri.

De asemenea, pentru prima oara, coordonatorii de TRANSPLANT si anestezistii implicati in identificarea donatorilor sunt remunerati pentru activitatea lor.

Totodata, Romania a transpusa Directiva Europeana 2012/25, ceea ce va permite ca incepand cu anul 2015 tara naostra sa adere la o platforma europeana care permite identificarea mai rapida a unor donatori pentru marile urgente din TRANSPLANT.

Citeste si: RECORD ABSOLUT la TRANSPLANTUL RENAL de la donatori in moarte cerebrala, la Fundeni

In 2014 au fost acreditate 39 spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala (dintre care 33 sunt centre noi), doua centre pentru TRANSPLANT hepatic (Fundeni si Sf. Maria), patru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iasi, Brasov) si trei centre pentru transplant de cord (Targu Mures, Floreasca si Institutul C.C. Iliescu).

Aceste activitati au permis salvarea vietii unui numar important de pacienti care necesitau TRANSPLANTURI de organe, reducand listele de asteptare, marind longevitatea dupa TRANSPLANT si imbunatatind calitatea vietii pacientilor transplantati, mai spune sursa citata.

Sursa foto: clonedonor.ro