Romania, pe ULTIMUL LOC in UE in privinta CONDITIILOR oferite MAMELOR

Romania ocupa locul 66 in clasamentul mondial al tarilor cu cele mai bune CONDITII oferite MAMELOR, asa cum reiese din cel de-al 16-lea Raport Anual al Organizatiei Salvati Copiii “Situatia mamelor la nivel mondial”.

Aceasta pozitionare plaseaza Romania pe ULTIMUL LOC in Uniunea Europeana, la distanta considerabila fata de Ungaria (locul 51) sau Bulgaria (locul 44). Mai mult, Romania este depasita in topul global de state cu posibilitati relativ mai mici, precum Belarus (locul 25), Serbia (locul 35) sau Muntenegru (locul 42). Dintre cele 179 de state incluse in raport, Norvegia ocupa prima pozitie in clasament, urmata indeaproape de alte tari nordice, in timp ce Somalia se afla pe ultimul loc pentru al doilea an consecutiv. Cele mai bine clasate capitale din acest top sunt Praga (Cehia), Stockholm (Suedia), Oslo (Norvegia), Tokyo (Japonia) si Lisabona (Portugalia).

“Supravietuirea la nastere este un drept fundamental al oricarui copil si nu ar trebui sa fie conditionata de tara de origine. Din pacate, Romania este in continuare codasa Europei la acest capitol, motiv pentru care, de cinci ani, Salvati Copiii depune eforturi constante – prin programul de reducere a mortalitatii infantile – pentru a diminua riscurile la nastere, atat pentru bebelusi, cat si pentru mamici”, a declarant presedintele executiv al Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu.

Citeste si: ROMANIA, tara europeana in care este cel mai rau sa fii MAMA

Potrivit organizatiei, in Romania se constata un decalaj clar al performantelor, in functie de mediul de rezidenta. Astfel, rata mortalitatii infantile este constant mai ridicata in mediul rural – 10,4 la mie, in 2013 – in comparatie cu cea din mediul urban – 6,8 la mie.

Cauzele decalajului rural – urban, in ceea ce priveste ingrijirea materno-fetala, asa cum le releva cercetarile desfasurate de Organizatia Salvati Copiii, tin, in principal, de accesul redus la servicii medicale, de distanta mare pana la localitatile in care pot fi accesate astfel de servicii, de nivelul scazut de educatie al MAMEI si de veniturile reduse ale gospodariei. Rata mortalitatii infantile se pastreaza peste media nationala in anumite regiuni ale Romaniei, precum cea de nord-est – 20,1 la mie, cea de sud si Muntenia – 19,3 la mie, sau cea de sud-vest – 18,2 la mie.

Raportul din acest an scoate in evidenta insa si disparitati majore in ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate, intre pacientii bogati si cei saraci din marile orase din intreaga lume, constatand ca simpla localizare in mediul urban nu reprezinta o garantie pentru viitoarele mame. Pentru prima data in istorie, mai mult de jumatate din populatia globului traieste in mediul urban, insa orasele nu reusesc sa tina pasul cu afluxul de populatie si sa acopere nevoile de baza pentru milioane de MAME si copiii acestora.

Totodata, raportul “Situatia mamelor la nivel mondial” a aratat ca femeile din Statele Unite ale Americii se confrunta cu un risc nejustificat de mare de deces matern, de 1 la 1.800 – cea mai slaba performanta, in comparatie cu celelalte tari dezvoltate din lume. Acesta este un argument in plus ca nu numai volumul resurselor mobilizate conteaza, ci si organizarea si aplicarea de masuri juste si eficace.

Citeste si: “Un GEST pentru o VIATA”, campanie pentru reducerea MORTALITATII INFANTILE

Din acest motiv, Salvati Copiii Romania continua campania sa de dotare a maternitatilor, inceputa in octombrie 2012. Pana acum organizatia si-a aratat sustinerea eforturilor medicilor neonatologi si obstetricieni prin dotarea a 54 de maternitati, din 33 de judete, cu echipamente medicale performante, in valoare de 4.800.000 lei.

Cu o mortalitate materna de avort si risc obstretical direct de 6,96 si o mortalitate materna de avort si risc obstretical indirect de 11,44 conform Institutului National de Statistica, precum si cu o pozitie de mijloc in clasamentul mondial al conditiilor oferite MAMELOR, este evident ca si la acest capitol vital Romania are nevoie de mai multa coordonare, de masuri imediate pe toate planurile, de la cel medical pana la educatie, precum si de implicarea activa a tuturor actorilor interesati, arata reprezentantii organizatiei Salvati Copiii Romania.

Sursa foto: romanialibera.ro