Romania, pe ULTIMUL LOC in UE in privinta investitiei in EDUCATIE

Romania este pe ULTIMUL LOC in Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste investitia in EDUCATIE, se arata intr-un studiu facut public luni de UNICEF Romania, care mai mentioneaza ca, daca pana in 2025 suma din buget alocata acestui domeniu va fi mai mica de 6 la suta din PIB, tara va pierde intre 12 si 17 miliarde de euro intre 2015 si 2025.

Studiul “Costurile investitiei insuficiente in educatie in Romania” coreleaza sumele alocate de la bugetul de stat din acest domeniu cu evolutia economica a tarii. Ampla cercetare a fost realizata prin comparatie cu situatiile din Letonia si Ungaria, tari considerate de catre cercetatori ca fiind apropiate de contextul Romaniei.

Potrivit expertilor, pentru rezultate optime investitiile in EDUCATIE ar trebui facute la nivelul celor mai mici clase, pentru copii cu varste de 3-4 ani. De asemenea, potrivit aceluiasi studiu, impactul cel mai important in ceea ce priveste investitia in educatie este inregistrat in randul categoriilor defavorizate.

“Credem cu ardoare ca este necesara cresterea progresiva a investitiei in EDUCATIE pana la 6 la suta din PIB, cum este stabilit in Legea Educatiei din 2011 (…) Prin urmare, in ultimele luni, cu ajutorul unor experti internationali si nationali si prin consultari stranse cu Ministerul Educatiei Nationale si Banca Mondiala, am cautat argumente financiare”, a declarat reprezentantul UNICEF in Romania Sandie Blanchet.

Citeste si: REMUS PRICOPIE: Bugetul Educatiei din 2015 prevede MAJORAREA SALARIILOR si fond pentru examene si evaluari

Conform studiului, “daca Romania va mentine nivelul investitiei in EDUCATIE atat de scazut, va pierde intre 12 si 17 miliarde de euro intre 2015 si 2025”. In prezent, bugetul Educatiei este aproximativ 3,4 la suta din PIB.

Una dintre recomandarile expertilor, in urma studiului, este ca investitiile sa fie incluse intr-o strategie pe termen lung si sa vizeze intr-o mai mare masura categoriile defavorizate — copii din mediul rural, copii cu dizabilitati sau populatia roma.

Studiul a fost realizat atat la nivel micro — fiind luata in considerare corelarea dintre EDUCATIE, bugetul gospodariei, forta de munca si conditiile de viata — si macro — fiind folosite diverse metode, pe date furnizate de Institutul de Stiinte ale Educatiei. Astfel, pentru Romania s-au luat in considerare doua scenarii — scenariul A, in care investitia in invatamant, in Romania, ar ramane cea din prezent, si scenariul B — in care pana in 2025 bugetul Educatiei ar ajunge la 6 la suta din PIB.

In scenariul A, rezultatele Romaniei la testele internationale de educatie PISA vor ramane la acelasi nivel, somajul nu va scadea, iar PIB-ul va creste, in 2020, cu 1,9 la suta, fiind intr-o curba descendenta.

Citeste si: REMUS PRICOPIE anunta cate obiective de investitii sunt incepute in infrastructura scolara

In cazul scenariului B, Romania va atinge media de 500 de puncte la testele PISA iar PIB-ul va creste cu 2,7 la suta per capita. Potrivit expertilor, fiecare an de scolarizare in plus reduce riscul de somaj cu 8 la suta, iar riscul de probleme de sanatate cu 8,2 la suta. De asemenea, daca parasirea timpurie a scolii scade cu 7,5 la suta, PIB-ul va creste cu 0,38 la suta.

Ministrul Educatiei, REMUS PRICOPIE, a declarat ca, de obicei, “bugetul EDUCATIEI e privit ca un buget din care se cheltuiesc banii, cand de fapt este un buget din care se investesc bani”, potrivit Agerpres.

Concluziile studiului au fost facute publice in prezenta ministrului Educatiei, REMUS PRICOPIE, a reprezentantului UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, a lui Pierre Varly, expert international, si a lui Ciprian Fartusnic, Director al Institutului de Stiinte ale Educatiei.