ROMANIA risca declansarea unei noi proceduri de INFRINGEMENT

Daca pana in data 15 martie nu vom avea transpunerea Directivei 17 in legislatia noastra, ROMANIA risca declansarea unei noi proceduri de INFRINGEMENT. Este vorba de directiva privind clauzele abuzive din contractele de credit si de care va trebui sa tina seama si LEGEA DARII in PLATA, informeaza postul Romania Tv.

ANPC a pregatit un proiect de OUG pe care l-a postat luni pe site-ul sau. Proiectul restrange din start sfera viitorilor beneficiari ai legii DARII in PLATA prin adresabilitatea juridica: beneficiari sunt consumatorii, nu persoanele fizice.

CITESTE SI: ROMANIA A SCAPAT DE O NOUA PROCEDURA DE INFRINGEMENT IMPUSA DE COMISIA EUROPEANA

Pana in martie trebuie sa avem o lege care sa transpuna prevederile Directivei europene nr 17, despre care sistemul bancar romanesc si mediul politic stia inca din 2014. Pe 15 martie expira termenul dat de UE pentru implementarea acestei legi, inexistenta atragand dupa sine declansarea procedurii de INFRINGEMENT pentru ROMANIA.

In acest sens, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat pe site-ul sau proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile. Observatii si propuneri se pot transmite in perioada 23.02.2015 – 5.03.2015.

De legea (ordonanta de urgenta) care va rezulta dupa promulgarea acestui proiect legislativ vor trebui sa tina cont atat viitoarea lege a conversiei creditelor din valuta in lei, cea a insolventei persoanelor fizice si mai ales legea darii in plata, potrivit unor surse citate de televiziunea amintita.

Sursa foto: economica