Romania se teme de actiunile Hezbollah si Al-Qaeda

Romania, prin vocea presedintelui Traian Basescu, trage un semnal de alarma cu privire la un potential atac armat in Siria. Reactiile gruparilor teoriste ar putea fi violente, semnaleaza presedintele statului roman.

Chiar daca Romania s-a raliat declaratiei G 20 care cere Siriei sa nu mai foloseasca arme chimice, presedintele Traian Basescu nu ar vrea sa vada trupe NATO in Siria. Nici macar presupusele atacuri aeriene, luate in calcul de G 20 la Sankt Petersburg, nu ii suna bine sefului de stat din Romania.

“Solutia militara in Siria implica riscuri majore, indiferent cat de soft ar fi. Reactia Damascului si extinderea conflictului regional sunt principalele probleme. Ar fi apetisant pentru structuri ca Hezbollah sau Al Qaeda sa provoace si Turcia si Israelul.”, a declarat, astazi, la Palatul Cotroceni, seful statului.

Traian Basescu indeamna fortele implicate la calm si deschidere catre negocieri. Mai mult, presedintele pare sa inteleaga mentalitatea din zona araba.

“Sa nu incercam sa aplicam sabloanele sistemelor noastre democratice unor natiuni arabe care au alte valori culturale, istorice. Impunerea brutala de gen Irak , sau Egipt, ne arata ca adaptarea rapida la un sistem democratic este dificila.”