ROMANIA SE TOPESTE! METEOROLOGII au EXTINS CODUL PORTOCALIU de CANICULA! In WEEKEND va fi GROAZNIC

ROMANIA SE TOPESTE! Directorul ANM, Elena Mateescu, a transmis, miercuri, ca e posibil ca meteorologii sa emita COD ROSUde CANICULA. “Vineri e posibil sa luam in considerare emiterea unui rod rosu de canicula pentru Oltenia si Muntenia. In aceste zone se anticipeaza valori de peste 40-42-43 de grade in Lunca Dunarii”, a spus sefa ANM.

UPDATEMeteorologii au extins, joi, aria care va fi vizata sambata de codul portocaliu de canicula la jumatatea sud-estica a tarii, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi de 37 – 40 de grade, chiar mai ridicate in Campia Romana.

Meteorologii iau in calcul, in functie de evolutia temperaturilor, emiterea unui cod rosu de canicula. Vineri, 19 judete din sudul si estul tarii, inclusiv Bucurestiul, vor fi vizate de un cod portocaliu de canicula. In aceasta zi, valul de caldura va persista si se va accentua in cea mai mare parte a tarii, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

In sudul Banatului, in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei si in sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. In Lunca Dunarii, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade.

Tot vineri, in Crisana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul si centrul Moldovei, este valabil un cod galben, in conditiile in care disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade. Sambata este valabil un cod galben de canicula in cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei si sudul Banatului, unde disconfortul termic se va mentine accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade.

STIRE INITIALA

Elena Mateescu a precizat ca este posibil ca urmatoarele zile sa fie cele mai calduroase din istorie pentru aceasta perioada. Sefa ANM a transmis ca valul de caldura va continua vineri si sambata si ca joi codul portocaliu de canicula este anticipat pentru 5 judete, dar ca acesta va fi actualizat prin extinderea regiunilor in jumatatea sudica a tarii, adica in Oltenia, sudul Banatului, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. Elena Mateeescu a mai spus ca pentru sambata va fi emis un cod portocaliu si in toata zona Moldovei.

“Tinand cont de perioada din calendar prin atingerea acestor valori este posibil sa fie cele mai calduroase zile din istoria masuratorilor meteorogice pentru aceste zone”, a precizat specialistul. Mateescu a avertizat ca dupa aceasta perioada caniculara urmeaza furtuni violente incepand de sambata si sambata noapte. Sefa ANM a transmis ca vor fi furtuni insotite de fenomene extreme, cu vant puternic si grindina. Mateescu a adaugat ca fenomene extreme vor fi si duminica in aproape toata tara.

Declaratiile au fost facute in cadrul Comandamentului de canicula organizat la MAI.

Sursa foto: realitatea