Romania si Bulgaria vor sa creeze un muzeu subacvatic in Marea Neagra

Romania si Bulgaria vor crea un muzeu subacvatic in Marea Neagra, printr-un proiect comun al oamenilor de stiinta din cele doua tari care vizeaza investigarea patrimoniului cultural de pe platoul de vest al Marii Negre, de la Dunare pana la Capul Kaliakra.

Totodata, proiectul urmareste crearea unui produs turistic care sa permita celor interesati sa viziteze orase, porturi si epavele unor nave scufundate, scrie Agerpres. Se asteapta ca, dupa documentarea patrimoniului submarin, agentiile de turism sa organizeze tururi pentru scafandri amatori. “Practic, se va crea un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos, totul va ramane acolo dupa ce va fi documentat”, a spus Atanas Palazov, directorului Institutului de Oceanologie de pe langa Academia Bulgara de Stiinte.

Citeste si: TOPUL celor mai CIUDATE locuri de pe PAMANT vazute din SATELIT. GALERIE FOTO

Potrivit acestuia, pe fundul Marii Negre sunt multe lucruri interesante care merita vazute, precum localitati scufundate, epave de nave aflate la adancimi diferite. Omul de stiinta bulgar sustine ca, pentru el si colegii sai, cel mai interesant va fi patrimoniul pe partea romaneasca, pentru ca pana acum nu au avut ocazia sa-l studieze. “Constanta (Tomis) a fost un port important inca din Antichitate, a fost un centru cu navigatia intensa”, a spus Palazov, care a mai precizat insa ca asa-numitul muzeu subacvatic va fi foarte diferit de muzeele traditionale, deoarece obiectele vor fi pastrate sub aspectul lor original.

Sursa foto: viziteazalumea.ro.