ROMANIA si IRLANDA aniverseaza 25 de ani de RELATII DIPLOMATICE

Romania si Irlanda aniverseaza, sambata, 25 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice. “Relatiile bilaterale romano-irlandeze au evoluat considerabil in toata aceasta perioada, Irlanda fiind un sustinator al Romaniei in procesul de integrare europeana si, dupa 2007, un partener constant al tarii noastre in cadrul Uniunii Europene”, se arata intr-un comunicat al MAE remis presei.

Potrivit MAE, dialogul politic bilateral s-a concretizat prin numeroase vizite la nivel guvernamental si parlamentar, precum si printr-o cooperare sustinuta la nivelul UE si in cadrul altor organizatii internationale, pe baza valorilor si intereselor pe care cele doua state le impartasesc. De asemenea, cooperarea economica constituie un factor de dinamizare a relatiei bilaterale, cu o tendinta constanta de crestere si diversificare in ultimii ani.

MAE arata ca un moment cheie, care a confirmat calitatea relatiilor bilaterale romano-irlandeze, a fost decizia de a liberaliza accesul lucratorilor romani pe piata irlandeza a muncii, in iulie 2012, cu doi ani in avans fata de termenul limita de mentinere a restrictiilor pe piata muncii. Una dintre cele mai dinamice componente ale relatiei bilaterale cu Irlanda o reprezinta, conform MAE, colaborarea culturala. Astfel, se aminteste ca un moment de referinta l-a reprezentat organizarea, in octombrie 2014, a “Zilelor Culturii Romane la Dublin”, eveniment amplu care a oferit publicului irlandez cele mai importante reusite ale muzicii, filmului, teatrului, reflectiei intelectuale, literaturii si artelor romanesti din ultimii ani.

MAE mentioneaza ca artisti irlandezi se inspira din folclorul si traditiile romanesti. In acest sens, sunt dati ca exemplu Shaun Davey, care a prezentat pe scene din Irlanda si Romania creatia sa “Vocile din Cimitirul Vesel”, un exemplu al simbiozei dintre muzica traditionala romaneasca si irlandeza, Peter Hurley, organizatorul Festivalului Intercultural de Traditie Maramureseana “Drumul lung spre Cimitirul Vesel” sau Philip O’Ceallaigh, scriitor distins cu “Rooney Prize for Irish Literature” si “Glen Dimplex New Writers Award 2006”, stabilit de mai multi ani la Bucuresti.

MAE arata si ca legaturile dintre Romania si Irlanda sunt intregite de cooperarea in domeniul academic, relevanta speciala avand programul de Masterat in studii irlandeze, infiintat in 1999, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Un alt factor de legatura intre cele doua state care contribuie deopotriva la amplificarea relatiei bilaterale, precum si la dezvoltarea societatii multiculturale irlandeze este comunitatea romaneasca stabilita in Irlanda, in prezent una dintre cele mai numeroase din aceasta tara.

La 18 aprilie 1990, Guvernele roman si irlandez si-au exprimat dorinta comuna privind stabilirea relatiilor diplomatice. Ambasada Romaniei din Dublin a fost infiintata la 20 mai 1994, iar Ambasada Irlandei la Bucuresti a fost infiintata la 15 august 2005.

Sursa foto: realitatea.net