ROMANIA si SUA au incheiat un ACORD pentru intensificarea cooperarii in prevenirea si combaterea infractiunilor grave

ACORDUL dintre ROMANIA si SUA pentru intensificarea cooperarii in prevenirea si combaterea INFRACTIUNILOR GRAVE a fost semnat cu ocazia intalnirii dintre viceprim-ministrul GABRIEL OPREA – insotit de ambasadorul Romaniei in SUA, GEORGE MAIOR – cu procurorul general al SUA, LORETTA LYNCH, in cadrul unei vizite la Washington DC.

Acordul este necesar pentru indeplinirea conditiilor programului Visa Waiver si va reglementa, pe baze juridice, cooperarea, prevenirea, descoperirea si investigarea infractiunilor grave, a infractiunilor de terorism si asigurarea schimbului de informatii intre autoritatile cu atributii in acest domeniu din cele doua tari, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) remis marti presei.

“Prin incheierea acestui ACORD, ROMANIA indeplineste inca un criteriu tehnic necesar pentru indeplinirea conditiilor Programului Visa Waiver, in procesul de liberalizare a acordarii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Statele Unite ale Americii”, a declarat vicepremierul GABRIEL OPREA, citat in comunicat.

In cadrul intalnirii au fost abordate teme importante privind dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre ROMANIA si SUA, componenta privind justitia si statul de drept fiind elemente esentiale ale acestuia.

Potrivit MAI, GABRIEL OPREA a subliniat importanta si stadiul excelent al relatiilor bilaterale dintre ROMANIA si Statele Unite ale Americii, punand accent pe domeniul securitatii regionale si transatlantice si pe cooperarea in domeniul justitiei.

“Procurorul general al SUA, LORETTA LYNCH a apreciat parteneriatul deosebit dintre cele doua tari in domeniul justitiei, multumind vicepremierului GABRIEL OPREA pentru implicarea sa in realizarea acestei cooperari, precum si pentru contributia sa la semnarea acestui acord important pentru Statele Unite ale Americii”, se mai arata in comunicat.

Sursa foto: jurnalul