ROMANIA si UCRAINA au semnat un acord de mic trafic la FRONTIERA

Premierul Victor Ponta, si omologul sau ucrainean, Arsenie Iateniuk, au semnat, joi, la Kiev, un acord privind micul trafic la frontiera dintre cele doua tari, prilej cu care Ponta a inmanat partii ucrainiene un document prin care autoritatile de la Bucuresti solicita deschiderea unui consulat.

Solicitarea este ca acest consulat sa fie deschis in regiunea ucraineana Transcarpatia, in localitatea Solotvino. De partea cealalta, si Ucraina intentioneaza sa deschida un consulat in Sighetul Marmatiei.

“Este inca un pas pentru liberalizarea regimului vizelor. In ceea ce priveste acest acord, 500.000 de cetateni ai Ucrainei pot sa viziteze Romania fara viza”, a spus Iateniuk, despre acordul bilateral. Premierul Ponta a precizat ca Romania sustine ridicarea cat mai curand a vizelor pentru Ucraina, o tara pe care o considera nu numai vecina, ci si prietena.

“Daca cineva ma intreba pana azi care sunt relatiile dintre Romania si Ucraina, ii spuneam: <<Doar vecini>>. De azi, suntem si prieteni, nu doar vecini”, a spus Ponta. Referitor la acordul semnat, Ponta a apreciat ca aproape doua milioane de cetateni ai celor doua state pot beneficia de facilitatea oferita.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, si omologul sau ucrainean, Andrii Descita, au semnat in primavara, la Bruxelles, Acordul de mic trafic de frontiera intre Romania si Ucraina. Acordul reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta.

Acordul se aplica locuitorilor unei zone de 30 kilometri situate de o parte si de alta a frontierei comune, zona care poate fi insa extinsa la maximum 50 de kilometri de linia de frontiera in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care se intind dincolo de limita celor 30 de kilometri.

Conform MAE, de prevederile Acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin 3 ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei. Acestor persoane li se adauga si sotul/sotia, copiii minori sau majori aflati in intretinere (inclusiv adoptati), chiar daca acestia locuiesc de mai putin de 3 ani in zona de frontiera. Persoanele mentionate mai sus pot trece frontiera romano-ucraineana fara viza, pe baza permisului de mic trafic de frontiera.

Potrivit Guvernului, permisul ste eliberat de autoritatile Romaniei sau Ucrainei in maximum 60 de zile de la primirea cererii insotita de toate documentele necesare. Aceste persoane trebuie sa dovedeasca ca sunt in posesia unui pasaport valabil, ca locuiesc, in mod legal, de cel putin 3 ani in zona de frontiera, ca au motive intemeiate pentru trecerea frecventa a frontierei romano-ucrainene, nu prezinta o amenintare pentru ordinea publica, siguranta nationala, sanatatea publica sau relatiile internationale ale Romaniei, respectiv Ucraine sau ale oricarui stat membru UE si ca nu fac obiectul unei expulzari sau a unei interdictii.

Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe. Permisul este valabil pentru o perioada de la 2 la 5 ani, fara a putea depasi durata de valabilitate a pasaportului titularului.

Persoanele care beneficiaza de prevederile Acordului se supun controlului de frontiera asemeni oricarei alte persoane, insa autoritatile de frontiera nu vor aplica stampile de intrare sau iesire pe permisele de mic trafic. Alaturi de permisul de mic trafic, persoana care beneficiaza de prevederile Acordului trebuie sa fie in posesia unui pasaport valabil.

Autoritatile de frontiera ale Romaniei sau Ucrainei au dreptul sa refuze intrarea sau sa reduca termenul de sedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiaza de dispozitiile Acordului. Pentru asigurarea punerii in aplicare in mod corespunzatoare a Acordului, documentulprevede ca fiecare parte contractanta va deschide o noua misiune consulara pe teritoriul celeilalte parti, pe baza de reciprocitate. Locatia precisa a acestor misiuni consulare va fi comunicata pe cale diplomatica.

In vara anului trecut, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, declara ca autoritatile de la Kiev solicita Romaniei acordarea gratuita a vizelor pentru cetatenii ucraineni si extinderea pana la 5 ani a duratei de sedere, fata de maximum sase luni cat este in prezent.

“Institutiile consulare ale Romaniei la ora actuala elibereaza vize pentru cetateni ucraineni pana la o jumatate de an si nu mai putin de 35 de euro costul de vize. Ne-am adresat partii romane sa fie eliminate acele tarife existente pentru vize. Deci sa se dea practic viza gratis si apoi sa extindem termenul, de ce nu, pana la 5 ani, ca si alte tari”, a afirmat, marti, ambasadorul Bauer, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, el a aratat ca Ucraina a incheiat deja acorduri de mic trafic la frontiera sau de vize cu Polonia, Slovacia, dar si Cehia, in care sunt incluse si cerintele adresate de partea ucraineana Romaniei.

Bauer a tinut sa sublinieze ca romanii, in calitatea lor de cetateni europeni, pot calatori in Ucraina fara viza.

Pe de alta parte, el a mentionat ca in negocierea acordului de mic trafic la frontiera partea romana a venit cu solicitari care nu sunt “intru totul acceptabile” de catre Kiev, fiind vorba de deschiderea de agentii consulare la Solotvino si Tyachiv, localitati de frontiera in regiunea Transcarpatia, precum si extinderea “practic pe un termen nelimitat” a perioadei de sedere in Ucraina a cetatenilor romani.

Ambasadorul ucrainean a apreciat ca deschiderea a doua noi oficii consulare romanesti pe teritoriul ucrainean nu este necesara pentru ca activitatea consulara este “acoperita pe deplin” de consulatele generale de la Odessa si Cernauti, dar nici “acceptabila”, pentru ca Ucraina are un singur consulat in Romania, la Suceava, si trebuie respectat principiul paritatii. El a aratat insa ca autoritatile de la Kiev nu au in plan deschiderea unui alt consulat in Romania.

Totodata, Bauer a recunoscut ca incheierea acordului de mic trafic la frontiera si rezolvarea chestiunii “birocratice” a vizelor ar stimula si mai mult cresterea schimburilor economice, cifrate in ultimul an la 1,8 miliarde, dintre care 60% exporturi romanesti.

Romania a semnat dupa aderarea la UE acorduri de mic trafic de frontiera cu R.Moldova si Serbia, insa nu si cu Ucraina, negocierile in acest sens trenand de mai multi ani. Fostul ministru ucrainean de Externe Konstantyn Gryscenko spunea in mai 2011 ca partea romana a inaintat conditii suplimentare pentru incheierea acordului, acestea starnind “indoiala” la Kiev.

 Sursa foto: adevarul.ro