ROMANIA, tara europeana in care este cel mai rau sa fii MAMA

ROMANIA inregistreaza valori-record ale mortalitatii in randul copiilor si al MAMELOR, comparativ cu restul statelor dezvoltate, releva raportul „Starea MAMELOR din intreaga lume” (State of the World’s Mothers), lansat marti de organizatia Save the Children International.

Din cele 178 de state incluse in raport, Finlanda se distinge ca tara cu cel mai prielnic climat pentru MAME, fiind urmata in clasament de alte cinci state nord-europene: Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda si Danemarca. La polul opus, topul tarilor care ofera conditii sociale precare tinerelor MAME este dominat de comunitatile africane, in frunte cu Somalia, Congo, Niger si Mali.

Cifrele sunt relevante: in timp ce in Ciad una din 15 femei moare anual din cauza complicatiilor din timpul sarcinii, in Suedia, o asemenea tragedie va avea loc doar o data la 14.100 de nasteri. De asemenea, daca in Sierra Leone, 20 la suta din copii nu ajung la varsta de cinci ani, in Islanda, acest risc este de 90 de ori mai mic.

Din pacate, si in acest an, ROMANIA continua sa se evidentieze prin contraperformante. Astfel, tara noastra ocupa locul 65 in clasamentul international, ceea ce o claseaza pe ultima pozitie la nivelul Uniunii Europene, la distanta considerabila fata de Ungaria (locul 55) si Bulgaria (44). Mai mult, ROMANIA este depasita in topul global de state mult mai sarace, precum Serbia (locul 36), Cuba (35) sau Belarus (26).

Citeste si: SALVATI COPIII: Reducerea bugetului pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va creste DECESELE in maternitati

Studiul are in vedere cinci indicatori: riscul de deces matern, mortalitatea copiilor sub cinci ani, anii de scolarizare petrecuti in sistemul de educatie formala, PIB per capita, participarea femeilor la actul de guvernare, iar ROMANIA raporteaza cifre descurajatoare pentru toate cele cinci criterii. De pilda, daca la noi o femeie din 2.600 moare in timpul sarcinii (exact aceeasi cifra este raportata si de Iran, de pilda), in Vest raportul este de 1 la 8.900. De asemenea, in timp ce 1,2 la suta din copiii in ROMANIA mor inainte de a implini cinci ani, in Occident lucurile stau mult mai optimist, cu o pondere de doar 0,4 la suta.

Potrivit organizatiei Salvati Copiii Romania, in spatele cifrelor se afla nenumarate drame umane care, cu vointa si dedicare, ar putea fi prevenite. De aceea, organizatia s-a alaturat in urma cu trei ani programului international Every One, care are ca scop salvarea copiilor de pana in cinci ani din intreaga lume, demarand o campanie ampla – “Fiecare copil conteaza” – desfasurata pe doi piloni esentiali in ceea ce priveste mortalitatea infantila: programe de informare a MAMELOR din comunitatile defavorizate si dotarea maternitatilor cu echipamente medicale peformante. Pana in momentul de fata, 5.356 copii intre 0 si 5 ani, 941 mame tinere si 633 gravide au beneficiat de pe urma acestei campanii, iar 18 maternitati au fost modernizate cu echipamente necesare salvarii bebelusilor nascuti prematur. Valoarea totala a investitiilor realizate pana in prezent este de 1.300.000 lei.

Citeste si: SALVATI COPIII: Peste 60% dintre gravidele din Romania din mediul rural nu se prezinta la medic in timpul sarcinii

„In Romania, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauza a acestui flagel este prematuritatea. Cu ajutorul echipamentelor donate pana acum, Salvati Copiii Romania a contribuit la salvarea a 3.600 vieti, iar pentru acest an avem in vedere dotarea a 28 de maternitati. Ne dorim, insa, mai mult, si, de aceea, facem din nou un apel catre publicul larg de a redirectiona cei 2% din impozitul pe venit catre dotarea cu echipamente a sectiilor de nou-nascuti din ROMANIA. Este un gest simplu, care necesita un efort minim, dar prin care fiecare dintre noi poate oferi sansa la viata bebelusilor care se nasc prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Ajuns la cea de-a 15-a editie, studiul din acest an are ca tema situatia MAMELOR din statele aflate in razboi, in conditiile in care peste 250 de milioane de copii cu varste mai mici de cinci ani traiesc in zone de conflict, iar peste jumatate din decesele inregistrate anual in randul MAMELOR si copiilor au loc in regiunile afectate.

Primele zece pozitii in clasamentul din acest an sunt ocupate de Finlanda, Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda, Danemarca, Spania, Germania, Belgia si Australia. La polul opus, statele care ofera cele mai nefericite conditii de viata mamelor sunt Somalia, Congo, Mali, Niger, Guineea-Bissau, Republica Centrafricana, Sierra Leone, Nigeria, Ciad si Coasta de Fildes.

Sursa foto: jurnalul.ro