Romania, te iubesc: Medicina din mediul rural, in moarte clinica! Cat castiga un medic de familie care se plange de subfinantarea sistemului

Modificari importante pentru medicii de familie, conform noului contract-cadru

Medicina din Romania, incotro? Ne lovim cu o adevarata criza in sistemul medical din mediul rural, acolo unde medicii nu sunt incurajati sa-si practice meseria. Duminica, la ora 18.00, la emisiunea “Romania, te iubesc”, aflam ce a mai ramas din medicina teritoriala.

Dispensare incuiate, doctori care nu-si cunosc pacientii si romani fara ingrijire. Duminica, la emisiunea “Romania, Te Iubesc”, vei vedea o radiografie a medicinei teritoriale.

Baza a sistemului sanitar in orice tara civilizata, la noi e pe cale de disparitie. In mediul rural, singurele instrumente din cabinetele medicale sunt un tensiometru si un stetoscop. Duminica veti vedea si ce castiguri au medicii de familie, care se plang de subfinantarea sistemului.

Avem o tara pentru care ne invidiaza o lume intreaga – localitati ascunse intr-un decor de vis, zone in care civilizatia patrunde greoi. Dar in aceleasi locuri gasim milioane de romani pentru care medicina de familie nu inseamna nimic. In Romania medicina preventiva este inexistenta, oamenii afla prea tarziu ca sunt bolnavi.

Relatia dintre doctor si pacient se desfasoara mai mult pe hartie, in facturile pe care medicii de familie le trimit lunar Casei de Asigurari. Medicii de familie se plang de subfinantarea sistemului. Insa veniturile lunare primite de la Casa de Asigurari ii contrazic. Oameni simpli de la tara sunt amanati cu saptamanile prin diverse tertipuri.

Voluntariatul e o minciuna sfruntata, pe care in sute de sate si comune batranii o aud de ani buni. Plang ca niste copii cand ii intrebi cum se trateaza de capul lor, fara medic.

Pentru medicina primara, statul aloca in fiecare an aproape 1,2 miliarde de lei. 300 de milioane de euro, care nu se regasesc in serviciile medicale. La tara, oamenii mor asteptand sa fie ajutati. Copiii merg zeci de kilometri pentru un simplu vaccin. Medicii isi trateaza pacientii cu program scurt.

Acolo unde oamenii pierd contactul cu medicul lor, spitalele devin niste uriase dispensare. Potrivit estimarilor, spitalizarile excesive produc anual la nivel national o paguba de peste 300 de milioane de euro in bugetul sanatatii. Avem si doctori de familie care vor sa isi faca meseria corect, sa aiba cu adevarat grija de pacientii lor. Dar nu sunt incurajati.

Duminica, la ora 18.00, la emisiunea “Romania, te iubesc”, vorbim despre interesul medicilor pentru a profesa in mediul rural si vedem ce a mai ramas din medicina teritoriala.