ROMANIA termina exercitiul financiar 2007-2013 cu o absorbtie de 70%

MARIUS NICA, Ministrul Fondurilor Europene, a declarat ca gradul de absobtie a fondurilor europene in exercitiul financiar 2007-2013 va fi de 70%, informeaza Agerpres.

“Romania termina acest exercitiu financiar, din estimarile pe care le avem de la beneficiari, cu o absorbtie de 70%. Ceea ce s-a omis intotdeauna este ca Romania a fost la primul exercitiu financiar de acest gen. Ne place sa ne comparam cu Polonia. Este OK. Dar haideti sa luam raporturile Poloniei din perioada anterioara sa vedem ca a avut un nivel al absorbtiei in jur de 60%. Haideti sa luam de la celelalte tari europene care aflate la primul exercitiu au inregistrat o absorbtie similara cu aceea pe care o sa o inregistram noi. Nu consider a fi un rezultat rusinos”, a declarat MARIUS NICA.

CITESTE SI: CE a aprobat plata a peste 40 de milioane de euro pentru reabilitarea DN 14 Sibiu-Medias-Sighisoara

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor a declarat ca, pentru exercitiul financiar urmator, este nevoie de sporirea nivelului de profesionalism al administratiei publice centrale.

“Este nevoie de sporirea nivelului de profesionalism al administratiei publice centrale, de asigurarea experientei nemijlocite a acelor functionari responsabili in domeniile gestionate pe fiecare program operational in parte. Concomitent, trebuie sa sporim nivelul de informatizare si automatizare pana la nivelul la care tehnica este suportabila de cheltuielile statului roman”, a sustinut VALERIU ZGONEA.

CITESTE SI: MINISTRUL FINANTELOR: ROMANIA va solicita incheierea unui NOU ACORD CU FMI in cursul acestui an

Acesta a mai afirmat ca este necesara reluarea procesului de reformare a sistemului de invatamant.

“O alta prioritate este legata de invatamant, temelia oricarei societati si garantul echilibrului socio-economic. Cred ca este nevoie de reluarea procesului de reforma in invatamant incepand de la clasele mici pana la cel doctoral, pe principiul flexibilizarii pregatirii profesionale si al prevalentei spiritului antreprenorial pentru pregatirea unui loc de munca astfel incat aceasta planificare pe care noi o dorim a fondurilor europene sa se bazeze pe un proiect de tara stabilit cu viziune si centrata pe resurse umane specializate”, a mai spus ZGONEA.

Sursa foto: economica