ROMANIA-UNGARIA: Firma de paza care a asigurat ordinea a anuntat rezilierea unilaterala a contractului cu FRF

Firma de paza care a asigurat ordinea la partida Romania – Ungaria, BGS, a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, rezilierea unilaterala a contractului cu Federatia Romana de Fotbal (FRF) si a precizat ca toti agentii de securitate care au facut exces de zel vor fi sanctionati.

BGS a precizat ca rezilierea unilaterala a contractului de prestari servicii incheiat cu FRF va fi facuta incepand cu data de 27 octombrie, la presiunea mediatica si a Federatiei Romane de Fotbal. “Luand in considerare lacunele legislative, presiunea mediatica si reactia Federatiei Romane de Fotbal, in urma incidentelor petrecute la meciul de fotbal Romania-Ungaria, societatea noastra a ales sa rezilieze unilateral contractul de prestari servicii incheiat cu FRF incepand cu data de 27.10.2014. Am luat aceasta decizie, convinsi fiind ca am facut tot posibilul sa respectam legea si sa mentinem in cadrul meciurilor climatul de liniste si ordine pentru zecile de mii de suporteri, nu pentru o mana de huligani”, a precizat firma de paza.

BGS sustine ca declansarea evenimentelor din peluze au avut ca origine unele grupuri de suporteri ale echipelor Steaua, Dinamo, Petrolul cat si gruparea “Honor et Patria”, care incurajeaza echipa nationala.

CITESTE SI: ROMANIA-UNGARIA: Suporter roman, bolnav de inima, BATUT cu salbaticie de angajatii firmei de paza 

“Galeria Dinamo Sud a atacat galeria maghiara, membrii galeriei Stelei s-au batut intre ei, galeria echipei Petrolul a lovit cativa agenti de securitate, iar cei de la «Honor et Patria» au aruncat la propriu doi agenti de securitate BGS peste balustradele de protectie. De asemenea, numerosi membri ai acestor grupari au introdus pe stadion materiale pirotehnice (petarde/torte) pe care le-au folosit pe durata intregului meci aruncandu-le catre agentii de ordine, pe teren si dintr-o zona in alta a peluzelor”, se arata in comunicatul citat.

BGS a precizat ca materialele pirotehnice introduse de spectatori in tribune sunt de mici dimensiuni si ascunse in lenjeria intima, legea interzicandu-le agentilor un control corporal atat de amanuntit. “Aceste materiale sunt de mici dimensiuni, iar din informatiile pe care le-am primit ulterior meciului am aflat ca au fost introduse pe stadion ascuse in lenjeria intima, legea nepermitandu-ne perchezitia corporala amanuntita ci doar un control sumar. Aceste grupari au vandalizat mobilierul stadionului (scaune) folosind bucatile rupte pe post de proiectile indreptate de asemenea catre agentii de ordine si jandarmi. Unele dintre proiectile au facut victime, ranind atat membri ai fortelor de ordine cat si spectatori”, mai scrie in comunicatul firmei de paza.

BGS a explicat ca in baza Legii 10/2012, a contractului si a planului de paza este indreptatita implicarea agentilor BGS in pastrarea sau restabilirea ordinii si sigurantei in tribune.

Societatea de paza considera ca inicidentele dintre suporteri si fortele de ordine pornesc intotdeauna din zona peluzelor, cauzate de aceleasi grupuri de suporteri care se autointituleaza ultras: “Cum este posibil ca in restul stadionului sa fie pastrata ordinea si sa nu existe niciun fel de incidente? De ce intotdeauna huliganii ajung sa fie victimizati, chiar si in contextul in care incalca legea in mod flagrant si repetat, provocand daune materiale, fizice, sportive si morale intregii Romanii. Ia cineva in considerare reactia zecilor de mii de spectatori care cer evacuarea si stoparea huliganilor.”

CITESTE SI: ROMANIA-UNGARIA: FRF CONDAMNA atitudinile VIOLENTE la adresa fanilor 

Presedintele FRF, Razvan Burleanu, sustine, intr-un comunicat postat pe site-ul federatiei, ca regreta incidentele dintre fortele de ordine si suporteri de la meciul Romania – Ungaria, scor 1-1, din preliminariile Euro-2016, acuzand firma de paza de la Arena Nationala de abuzuri la adresa fanilor.

“Am declarat, imediat dupa meciul cu Ungaria, ca masurile de securitate si-au atins scopul. M-am referit exclusiv la masurile prin care s-a evitat un contact fizic violent intre fanii maghiari si cei romani. In aceasta dimineata am descoperit fata nevazuta a partidei, una dureroasa si care nu necesita multe comentarii, ci masuri ferme. Multumesc presei pentru informatiile si imaginile furnizate. S-au petrecut lucruri de neacceptat, intolerabile pe un stadion din Romania. Regret incidentele produse intre fortele de ordine si suporteri, imi cer scuze fata de fanii care au avut de suferit din cauza abuzurilor si excesului de zel. Federatia Romana de Fotbal condamna atitudinile violente si nejustificate la adresa suporterilor. Ii asigur pe toti cei care au avut de suferit ca vinovatii vor plati”, a afirmat Burleanu.

Burleanu a mai spus ca la revenirea nationalei din Finlanda va avea o “discutie ferma cu conducerea companiei care a avut reponsabilitatea securitatii pe Arena Nationala”: “Acest moment a fost picatura care a umplut paharul in ce priveste Legea 4 si prevederile ei. Asa cum am promis suporterilor, in 6 luni vom avea un nou proiect de lege”.

Mai multe incidente au avut loc, sambata seara, inainte si in timpul meciului Romania – Ungaria. In timpul partidei, fanii unguri au incercat sa se bata cu suporterii romani, iar jandarmii si angajatii BGS au intervenit pentru a calma spiritele, angajatii firmei de paza lovind mai multe persoane, printre care femei si copii.

Conform Jandarmeriei si SMURD, aproximativ 30 de suporteri romani au fost dusi la sectiile de politie, pentru cinci fani s-a dispus sanctiunea de a merge la stadion un an, iar 46 de persoane au avut nevoie de asistenta medicala.

Reprezentativa Romaniei a incheiat la egalitate, scor 1-1 (1-0), meciul sustinut, sambata, pe Arena Nationala, in compania selectionatei similare a Ungariei, in etapa a doua grupei F din preliminariile Euro-2016.

Sursa foto: sport.ro