ROMANIA v DANEMARCA 0-0 / REMIZA ALBA si CALIFICAREA la CM este mai indepartata decat SIBERIA! REACTII

Echipa nationala a ROMANIEI va intalni, duminica seara de la ora 21.45, DANEMARCA intr-un meci CAPITAL din campania de calificare la turneul final al Campionatului Mondial de fotbal gazduit de Rusia anul viitor. In partida de diseara singura varianta pentru tricolori este victoria in fata nordicilor pentru ca elevii selectionerului CHRSTOPH DAUM sa mai poata spera la o calificare sau la locul care le-ar da dreptul de a merge la baraj. Meciul de pe Cluj Arena se va disputa cu casa inchisa si va putea fi urmarit, in direct, la TVR1.

UPDATE 5: REACTII dupa meciul ROMANIA – DANEMARCA 0-0.

Christoph Daum: “Am pregatit acest meci la victorie, am vrut cele 3 puncte. Am obtinut doar un punct. Trebuie sa spunem ca am fi avut nevoie de putin mai mult noroc in prima repriza. Toata lumea a fost foarte motivata, am facut o partida buna. Consider ca a doua repriza nu a fost la fel de buna precum prima.

O prima concluzie este ca orice este in continuare posibil in aceasta grupa. Trebuie sa continuam sa speram, sa luptam, sa fim puternici. Trebuie sa ne uitam la modul in care am jucat in prima repriza ori primele 60 de minute. Problema nu e legata doar de faptul ca nu am marcat, insa si de faptul ca trebuie sa jucam 90 de minute la nivel inalt.

Trebuie sa ii facem pe jucatori mai puternici pentru urmatorul meci si sa ii facem sa inteleaga ca mai avem sanse. Trei echipe sunt despartite de un punct, astfel ca o singura partida poate schimba totul.

Cu Bogdan Stancu si Florin Andone, cu revenirile lor, sper ca vom rezolva problema golului. E vorba de mentalitatea ofensiva si de modul in care sunt tratate fazele. Trebuie sa pregatim cu incredere urmatorul meci. De asemenea, astept de la jucatorii mei sa aiba o posesie mai mare”, a spus Christoph Daum la TVR.

Claudiu Keseru: Trista seara asta, rezultatul e trist. Mi s-a parut ca am inceput foarte bine meciul, ne-am creat cateva ocazii. Problema e ca nu am inscris. Aici se rezuma foarte simplu acest meci. Cel mai frustrat sunt eu, eu am avut ocaziile cele mai mari. Incerc sa fiu cat mai pozitiv, pentru ca in momentul in care ratezi, intri intr-un cerc vicios, esti frustrat. Am incercat sa ma calmez, apoi am avut alta ratare. Se mai intampla sa ratezi in felul asta, cred ca mi-a sarit putin mingea. Dar asta nu e scuza, trebuia sa marchez. (TVR)

Vlad Chiriches: “E pacat de rezultatul din aceasta seara, cred ca ne-am indepartat putin de locurile fruntase. E o seara destul de trista. Stiam foarte clar ce ne asteapta, stiam ca va fi presiune, stiam foarte bine ca trebuie sa castigam. Ne-am pus sperante mari in aceasta partida, insa nu a fost sa fie, am ratat niste ocazii mari in prima repriza. Daca marcam in prima parte, partida s-ar fi deblocat putin.

Cu siguranta acest egal nu este pentru noi. Avem un program dificil in continuare, dar trebuie sa speram. Este trist ca nu marcam de 4 meciuri, trebuie sa se gaseasca niste solutii pentru a ne ajuta sa fim mai buni din punct de vedere ofensiv. A fost un sistem de joc nou, am incercat sa ne adaptam la rigorile sale, am incercat sa facem tot ce a depins de noi. Cred ca este nevoie si de putin mai mult timp pentru a intelege principiile acestui sistem. Nu pot sa dau un procentaj in privinta sanselor, eu pot sa spun doar ca sper”, a spus Vlad Chiriches, capitanul echipei nationale, dupa Romania 0-0 Danemarca.

Cristi Sapunaru: “Sunt suparat, pentru ca am avut niste ocazii din care trebuia sa inscriem. E pacat, pentru ca am facut un meci bun. O victorie ne-ar fi apropiat de obiectiv. Am facut 75 de minute bune, apoi au inceput sa ajunga mai des la poarta noastra. Cat timp sunt sanse, vom continua sa luptam. Concluzia serii e ca acest egal avantajeaza Danemarca”, a declarat Cristi Sapunaru la TVR 1 la finalul partidei de pe Cluj Arena.

Romario Benzar: “Daca marcam in prima repriza, cred ca puteam sa inchidem jocul. In prima repriza am fost peste ei. Dar pana la urma rezultatul e echitabil.  Am pregatit sistemul asta toata saptamana, am venit cu centrari, am fost in superioritate.

E frustrant pentru ca n-am mai inscris de cateva meciuri. Urmatorul meci trebuie sa inscriem neaparat. Va fi greu sa ne calificam, dar nimic nu e imposibil. E frustrant si cand ne gandim cum am pierdut niste puncte, cu Muntenegru si Kazahstan. Polonezii au jucatori de clasa, dar am invatat din meciul de acasa si vom arata altfel, sunt convins.” (TVR)

Alex Chipciu: “A fost un rezultat echitabil. Nu reusim sa inscriem, ma asteptam sa ne atace mai mult. Daca marcam in prima repriza, se schimbau datele. Acum ar trebui sa ne preocupam cum jucam, nu pe rezultatele imediate. Cred ca este important sa avem un stil al nostru de joc, conteaza mai mult ca un rezultat imediat. Avem sanse mai mici la locul 2, nu imposibile dar mai mici”. (TVR)

UPDATE 4: La revenirea de la cabine, capitanul Kjaer ii lasa locul in teren lui Jorgensen, semn ca duelul cu Chipciu l-a impiedicat sa mai continue partida de la Cluj. Danezii rateaza in minutul 46 o noua ocazie uriasa, prin acelasi Eriksen al carui sut este respins de fostul sau coleg de la Tottenham, Vlad Chiriches, capitanul Romaniei trimitand balonul in corner. La atacul urmator, Razvan Marin scoate o lovitura libera dintr-o pozitie perpendiculara pe poarta aparata de Schmeichel. Din pacate, Nicusor Stanciu nu prinde cadrul portii si tabela ramane nemiscata.

In minutul 50, danezii trec, din nou, pe langa deschiderea scorului dupa o balbaiala in lant a defensivei noastre, rezerva Jorgensen trimite mingea putin pe langa poarta aparata de Tatarusanu, iar danezii incep sa contorizeze din ce in ce mai multe ocazii clare de gol. In minutul 54, Tatarusanu retine in doi timpi dupa sutul expediat de Eriksen la capatul unui contraatac rapid al oaspetilor. Problemele din defensiva noastra continua dupa ce capitanul Chiriches acuza o accidentare grava la umarul stang in minutul 57, insa jucatorul lui Napoli refuza sa fie inlocuit si ramane in teren. In minutul 60, Ankersen vede si el un cartonas galben dupa ce a l-a oprit neregulamentar pe Chipciu.

In minutul 62, o noua balba in defensiva daneza ne ofera un balon nesperat dar nici Keseru si nici Chipciu nu reusesc sa-l invinga pe Schemeichel. In minutul urmator ghinionistul Keseru este inlocuit cu puternicul Denis Alibec, atacantul echipei FCSB avand la dispozitie aproximativ o jumatate de ora pentru a alunga sterilitatea din ofensiva noastra.

In minutul 68, sutul telefonat expediat de Razvan Marin din marginea careului mare este retinut fara probleme de Schmeichel. Danezii efectueaza a doua modificare in minutul 69, dupa ce lancierul Schone ii lasa locul in teren lui Braithwaite. Cu un sfert de ora, Daum face o rocada de fotbalisti crescuti la Timisoara, Dorin Rotariu intrand in teren in locul lui Latovlevici. Danezii controleaza finalul acestei partide, nordicii instalandu-se in jumatatea noastra de teren insa, iar Vestergaard trimite, cu capul, pe langa poarta aparata de Tatarusanu. Romania nu mai conteaza deloc in atac, si cu cinci minute inaintea finalului, Christoph Daum il arunca in lupta pe tanarul Andrei Ivan care il inlocuieste pe Chipciu.  Insa cei care trec pe langa deschiderea scorului sunt tot danezii, in minutul 87, Jorgensen trimite incredibil peste poarta din trei metri dupa centrarea excelenta a lui Eriksen. La cateva secunde distanta, Tosca il blocheaza inspirat pe Braitwhaite si danezii obtin a sasea lovitura de la colt. Meciul este prelungit cu trei minute, Pintilii vede si el un avertisment, iar Eriksen mai trimite un sut periculos spre poarta noastra. Prelungirile se incheie cu un corner la poarta lui Tatarusanu (0-7 raportul loviturilor de colt!). Rezultat final, 0-0, iar calificarea la CM este mai indepartata decat Siberia!   Romania este la al patrulea meci in care nu reuseste sa inscrie, iar tricolorii raman cu o singura victorie in mandatul selectionerului Christoph Daum.

In partida dintre Muntenegru si Polonia, Stefan Mugosa a restabilit egalitatea in minutul 63, insa Lukasz Piszcek i-a readus pe polonezi in avantaj in minutul 82 si Polonia obtine toate cele trei puncte si ramane liderul incontestabil al Grupei E dupa ce s-au disputat o jumatate dintre meciurile acestei campanii de calificare. 

CLASAMENT GRUPA E:

1. Polonia (12-6) 13 puncte

2. Muntenegru (10-6) 7   

3. Danemarca (7-5) 7   

4. Romania (6-4) 6   

5. Armenia (6-10) 6   

6. Kazahstan (3-11) 2.

 

UPDATE 3:  ROMANIA – DANEMARCA 0-0 dupa primele 45 de minute. Primul sfert de ora al meciului de pe Cluj Arena a fost unul echilibrat cu un plus ofensiv pentru tricolori. Elevii lui Christoph Daum au ratat o prima ocazie uriasa, in minutul 18, atunci cand Keseru a pus latul la o minge centrata de Benzar si mingea s-a dus departe in ciuda faptului ca golgheterul din Bulgaria era singur la cinci metri de poarta adversa. Trei minute mai tarziu, acelasi Keseru nu a reusit sa il invinga pe Schmeichel, cele doua ocazii ale fostului atacant stelist fiind separate de sutul lui Eriksen, primul expediat de nordici pe poarta aparata de Tatarusanu.

In minutul 25, Benzar face un efort considerabil dupa diagonala perfecta expediata de Razvan Marin si reuseste sa trimita o centrare excelenta in fata portii, iar Keseru este neatent si nu reuseste sa trimita mingea in poarta danezilor. Dupa alte zece minute, Nicusor Stanciu nu ajunge nici el la o minge centrata bine de pe partea stanga de Iasmin Latovlevici. In primele 45 de minute, cu mici nesincronizari, defensiva echipei noastre a functionat foarte bine, Sapunaru si Chiriches reusind sa repare toate mingiile pierdute de Pintilii si Tosca. La care se adauga faza din minutul 43, cand toti fundasii romani dormeau si Eriksen primeste balonul in careu insa sutul mijlocasului se duce in inaltul peluzei.

In minutul 33 avem noroc dupa ce Chipciu i-a aplicat un cot in arcada capitanului danez, Simon Kjaer, insa englezul Atkinson si asistentii sai n-au fost pe faza si jucatorul lui Anderlecht  scapa fara avertisment iar adversarul sau cu o umflatura considerabila deasupra ochiului stang. In schimb, Cornelius a incasat un galben pentru un procedeu similar, si fara urmari, la adresa lui Sapunaru. In celalalt meci al grupei E care se disputa la aceasta ora, Polonia a reusit sa deschida scorul in Muntenegru gratie golgheterului Lewandovski (40), iar in acest moment lesii sunt ca si calificati la turneul final din Rusia.

UPDATE 2: Echipa de start a DANEMARCEI (3-5-2): Schmeichel – Kjaer, Christensen, Vestergaard – Ankersen, Kvist, Schone, Delaney, Durmisi – Eriksen, Cornelius. Asezarea in teren a nordicilor indica in posibil joc defensiv al elevilor lui Age Hareide.

UPDATE 1: Mondo News a anticipat corect primul unprezece care va fi trimis in teren de selectionerul german: ROMANIA (3-4-1-2)Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Tosca – Benzar, R. Marin, Pintilii, Latovlevici – Stanciu, Chipciu – Keserü. Selectioner: Christoph Daum.

Intr-o alta partida care s-a disputat azi in Grupa E, ARMENIA a invins cu 2-0 pe KAZAHSTAN, golurile fiind marcate de Mkhitaryan 73′ si Ozbiliz 75′. Armenii au urcat, provizoriu, pe locul 3 al clasamentului Grupei E cu 6p la egalitate cu Danemarca si cu un punct mai mult decat Romania, ambele cu un joc mai putin disputat. 

STIRE INITIALA

Christoph Daum va incerca o formula inedita cu Danemarca, fiind asteptat sa mizeze pe un sistem cu trei fundasi. Romania nu a mai adoptat o asemenea asezare de la Campionatul Mondial din Statele Unite, din 1994. In urma cu 23 de ani, Anghel Iordanescu miza pe un sistem 3-4-2-1, prin care surclasa reprezentativele Columbiei sau Argentinei. Romania miza pe o linie de aparatori formata din Mihali, Belodedici si Didi Prodan, cu Petrescu si Dorinel Munteanu pe benzi si cuplul Popescu-Lupescu la inchidere, in timp ce in atac jucau Hagi si Dumitrescu, in spatele lui Raducioiu. Daum urmareste sa castige partida decisiva pentru calificarea la Mondialul din Rusia, contra Danemarcei, adoptand o tactica asemanatoare. Tripleta stoperilor ar urma sa fie Sapunaru – Chiriches – Tosca, urmand sa-l sacrifice pe capitanul traditional al Romaniei, Dragos Grigore. Apoi, Benzar si Latovlevici ar urma sa acopere benzile, iar Pintilii si Razvan Marin ar avea misiunea de a inchide centrul. Mai departe, Nicusor Stanciu si Chipciu vor evolua in spatele lui Keserü.

De cealalta parte, atacantul echipei Ajax Amsterdam, Kasper Dolberg, nu va putea evolua impotriva Romaniei, din cauza unor probleme medicale. Dolberg, in varsta de 19 ani, are probleme la aductori, dar si laringita si febra, fiind inlocuit cu atacantul Marcus Ingvartsen, in varsta de 21 de ani, de la FC Nordsjælland. Cu probleme medicale este si Nicolai Jørgensen, golgeterul lui Feyenoord Rotterdam fiind incert. “Nicolai Jørgensen este intr-o forma excelenta si e foarte important pentru noi. Aceasta accidentare a aparut pe fondul suprasolicitarii. Totusi, cel mai important este sa se simta bine, sa scape de durerile la aductori”, a declarat Åge Hareide. In cazul in care Jørgensen nu va putea juca duminica, va fi inlocuit cu Lasse Vibe, de la FC Brentford.

In ciuda faptului ca temperaturile din tara au fost ridicate in ultimele zile, “tricolorii” vor avea parte de conditii dificile la ora meciului cu Danemarca. Conform mai multor prognoze meteo, maxima zilei de duminica, 26 martie, va fi de doar noua grade, minima ajungand chiar la minus un grad Celsius! La ora jocului sunt asteptate si precipitatii, sansele de ploaie fiind de peste 50%. In cazul unor precipitatii abundente, exista si riscul ca gazonul de pe “Cluj Arena” sa cedeze, in ciuda eforturilor organizatorilor, care au incercat din rasputeri ca suprafata sa arate impecabil la ora intalnirii cu nordicii. 

ROMANIA v DANEMARCA (echipe probabile):

ROMANIA (3-4-2-1)Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Tosca – Benzar, R. Marin, Pintilii, Latovlevici – Stanciu, Chipciu – Keserü. Selectioner: Christoph Daum.
Accidentati: Lung jr., Stancu; Suspendat: Florin Andone.
DANEMARCA (4-3-3)Schmeichel – Ankersen, Kjær, Christensen, Durmisi – Kvist, Delaney, Eriksen – Braithwaite, Cornelius, N. Jørgensen (Vibe). Selectioner: AGE HAREIDE.
Accidentat: Dolberg; Incert: Jørgensen.

STADION: CLUJ ARENA (Cluj)
ARBITRI: MARTIN ATKINSON – STEPHEN CHILD, STUART BURT. REZERVA: ANTHONY TAYLOR (toti din Anglia).

PALMARES DIRECT ROMANIA v DANEMARCATotal: 9 meciuri, 4 victorii, 2 egaluri, 3 infrangeri, golaveraj 17-14

13.10.1974 Copenhaga: Danemarca – Romania 0-0 prel.CE
11.05.1975 Bucuresti: Romania – Danemarca 6-1 (2-0) prel.CE
15.04.1981 Copenhaga: Danemarca – Romania 2-1 (0-0) amical
01.09.1982 Bucuresti: Romania – Danemarca 1-0 (1-0) amical
11.10.1989 Copenhaga: Danemarca – Romania 3-0 (2-0) prel.CM
15.11.1989 Bucuresti: Romania – Danemarca 3-1 (2-1) prel.CM
29.03.2003 Bucuresti: Romania – Danemarca 2-5 (1-1) prel.CE
10.09.2003 Copenhaga: Danemarca – Romania 2-2 (1-0) prel.CE
18.11.2014 Bucuresti: Romania – Danemarca 2-0 (0-0) amical.

DECLARATII

CHRISTOPH DAUM, selectioner ROMANIA: “Mentalitatea ofensiva trebuie sa o avem din prima secunda a partide cu Danemarca, pana in ultima. Dar intotdeauna trebuie sa avem un echilibru. Altfel nu are niciun sens. Le spun intotdeauna jucatorilor sa atace, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se lase descoperiti in aparare. Este foarte important sa ai un echilibru. De cand am venit aici am spus ca trebuie sa atacam chiar si fara minge. Iar jocul ofensiv fara minge inseamna presing pentru a recupera balonul cat mai repede posibil. Le-am explicat jucatorilor foarte clar ca nu exista situatia de a pierde mingea, ci numai semnalul ca trebuie sa recupereze mingea. Trebuie sa intelegem acest lucru. Pierderea mingii este semnalul pentru presing, pentru atac. Iar acest lucru trebuie transpus in teren. Eriksen este intr-o forma foarte buna, atat la echipa nationala, cat si la Tottenham. Ofera multe pase de gol, inscrie si el si este un jucator foarte important pentru Danemarca. Dar noi nu trebuie sa ne concentram asupra unui singur jucator. Eu trebuie sa ofer cele mai bune informatii jucatorilor mei despre adversari pentru a fi concentrati asupra tuturor jucatorilor adversi. Asa ca jucatorii vor avea informatiile necesare astfel incat sa castigam”.

AGE HAREIDE, selectioner DANEMARCA: “Am stat la Munchen pentru cateva zile, unde ne-am si antrenat. Acolo am pierdut cativa jucatori care s-au intors la cluburile lor. Este vorba despre Kasper Dolberg si Nicolai Jorgensen. A trebuit sa chemam un jucator de la nationala U 21. Ne-am pregatit, am avut antrenamente bune la Munchen si asteptam meciul pentru ca este un meci important pentru ambele echipe, care duc lipsa de puncte. Va fi un meci interesant, probabil strans. Romania are mare traditie in fotbal si i-am vazut de anul trecut in Franta si pana acum in campania de calificari. Va fi un meci interesant pe care il asteptam.

Nu am vazut inca terenul. Stiu ca la Bucuresti, terenul este bun. Asta este important pentru noi. Sprijinul suporterilor romani va fi la fel de mare aici, ca oriunde. Avem si noi cativa suporteri cu noi si speram sa faca fata, dar nu conteaza asta atat de mult atata timp cat esti concentrat la partida.

Este tot timpul presiune in fotbal. Avem doar zece meciuri si ambele echipe am pierdut puncte. Romania joaca acasa si poate ca presiunea este mai mare pentru ei. Jocul colectiv este cel mai important atu al nostru. Avem multi jucatori buni si trebuie doar sa jucam bine impreuna si asta este datoria mea. Avem jucatori care joaca la echipe importante din Europa, dar cheia este sa ii facem sa arate ca o echipa. Daca ar fi sa spun care este cel mai bun jucator al Romaniei, voi pastra asta un secret”.

Fost fundas al nationalei Norvegiei, pentru care a strans cinci goluri in 50 de meciuri jucate, Hareide si-a amintit si de alte meciuri cu Romania la care a luat parte din calitatea de jucator.  “Ai vazut golul? A fost o lovitura de cap fantastica. Celalalt gol a fost marcat de Anghel Iordanescu. El deschisese scorul atunci si eu am egalat (n.r Norvegia – Romania 1-1, 1980). De asemenea, ultimul meu meci la nationala a fost tot impotriva Romaniei, in 1996. Am multe amintiri cu nationala Romaniei si astept meciul  pentru ca este o echipa cu traditie. Maine astept un meci deschis pe care atat noi cat si Romania dorim sa il castigam”.

STATISTICA

Ce meciuri au mai ramas de disputat in GRUPA E:

► 26 martie 2017: Armenia – Kazahstan (ora 19:00), Muntenegru – Polonia, Romania – Danemarca (ora 21:45)

► 10 iunie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – Armenia, Polonia – Romania (ora 21:45)

► 1 septembrie 2017: Kazahstan – Danemarca (ora 19:00), Danemarca – Polonia, Romania – Armenia (ora 21:45)

► 4 septembrie 2017: Armenia – Danemarca (ora 19:00), Muntenegru – Romania, Polonia – Kazahstan (ora 21:45)

► 5 octombrie 2017: Armenia – Polonia (ora 19:00), Muntenegru – Danemarca, Romania – Kazahstan (ora 21:45)

► 8 octombrie 2017: Danemarca – Romania, Kazahstan – Armenia, Polonia – Muntenegru (ora 19:00)

MECIURI disputate pana acum in Grupa E:

Romania – Muntenegru 1-1

Danemarca – Armenia 1-0

Kazahstan – Polonia 2-2

Armenia – Romania 0-5

Muntenegru – Kazahstan 5-0

Polonia – Danemarca 3-2

Kazahstan – Romania 0-0

Danemarca – Muntenegru 0-1

Polonia – Armenia 2-1

Armenia – Muntenegru 3-2

Danemarca – Kazahstan 4-1

Romania – Polonia 0-3

CLASAMENT GRUPA E:

1. Polonia (10-5) 10 puncte

2. Muntenegru (9-4) 7   

3. Danemarca (7-5) 6   

4. Romania (6-4) 5   

5. Armenia (4-10) 3   

6. Kazahstan (3-11) 2.

Castigatoarele celor 9 grupe de calificare obtin dreptul de a juca la Campionatul Mondial de fotbal, in timp ce 8 din cele 9 ocupante ale locurilor secunde vor disputa un baraj, in dubla mansa.

Sursa foto: prosport.ro