ROMANIA v POLONIA 0-3 (0-1) / Polonezii ne-au LESI(NAT) si calificarea la Mondiale este doar un vis frumos

Echipa nationala a ROMANIEI va disputa, vineri de la ora 21.45, a patra partida din preliminariile pentru Cupa Mondiala din 2018. “Tricolorii” vor intalni pe National Arena, in acest prim test cu greutate din actuala campanie de calificare, reprezentativa similara a POLONIEI. Partida va putea fi urmarita pe TVR 1.

UPDATEPolonia ne-a lesi(nat) chiar pe National Arena, iar super vedeta Robert Lewandowski a reusit o dubla, puternicul atacant neputand fi oprit nici macar de petardele aruncate din tribune de suporterii romani care aveau razboiul lor intern fara a le pasa de ce se intampla pe gazon daramite de suspendarea care va urma la meciul cu Danemarca.

Echipa nationala a Romaniei a fost invinsa de Polonia, scor 0-3, in Grupa E a preliminariilor pentru Cupa Mondiala din 2018. Dupa acest rezultat, Romania coboara pe locul patru si are sanse infime la calificarea directa, in conditiile in care doar prima clasata merge direct in Rusia.

“Tricolorii” au avut o prestatie slaba, intr-un meci marcat de numeroase incidente in tribune. Jucatorii nostri au intrat apatici pe teren si au incasat primul gol dupa numai 11 minute, cand Grosicki a facut o cursa de la centrul terenului, s-a distrat cu Hoban si Grigore si l-a invins pe Tatarusanu cu un sut sub transversala.

Nu am fost capabili sa dam o replica pe masura, intrucat pressing-ul agresiv al polonezilor ne-a tinut mai mult in propria jumatate. In prima parte tricolorii au ratat o singura sansa importanta, prin Chiriches, la o faza fixa, insa Fabianski a respins excelent. Startul partii secunde a fost ceva mai bun pentru noi, jucatorii au fost mai determinati, insa am fost lipsiti de clarviziune in atac. Am tinut de minge intr-un ritm scazut, iar polonezii ne-au mai taxat o data in minutul 82, cand Lewandowski a punctat cu un sut la care Tatarusanu putea face mai mult. Scorul final a fost stabilit in minutul 90 de acelasi Lewandowski care a reusit dubla dintr-un penalti comis de capitanul Dragos Grigore.

In celelalte meciuri din grupa Romaniei, Armenia a invins Muntenegru cu 3-2, iar Danemarca a trecut cu 4-1 de Kazahstan. Clasamentul dupa 4 etape arata astfel: 1. Polonia 10 puncte, 2. Muntenegru 7p, 3. Danemarca 6p, 4. Romania 5p, 5. Armenia 3p, 6. Kazastan 2p. In etapa urmatoare, pe 26 martie 2017, Romania va primi vizita Danemarcei, partida urmand sa se dispute, in proportie de 99% cu portile inchise.

STIRE INITIALA

ROMANIA si POLONIA sunt vecine de clasament in GRUPA E – ROMANIA e pe 3, cu 5 puncte, iar POLONIA pe 2, cu 7 puncte, ambele fiind neinvinse. Elevii lui Christoph Daum vin dupa un egal in Kazahstan, 0-0, in urma cu exact o luna, in timp ce POLONIA a avut la randul sau un meci mai greu decat se astepta, 2-1 cu Armenia, pe teren propriu. Cu mai putin de 12 ore inainte de meci, selectionerul Christoph Daum a anuntat numele jucatorilor pe care va miza in aceasta seara, din lotul largit.

Astfel, CHRISTOPH DAUM a renuntat la unul dintre cei care erau anuntati de presa titulari, respectiv fundasul stanga dinamovist Steliano Filip, care nu este refacut dupa o accidentare la genunchiul drept. In locul sau, Daum va alege intre Alin Tosca si Iasmin Latovlevici, cel mai probabil urmand sa-l prefere pe actualul stelist. De asemenea, nici prezenta lui Cristian Sapunaru din primul minut nu este sigura, din cauza unor probleme medicale.

STATISTICA ROMANIA v POLONIA:

De-a lungul timpului, ROMANIA si POLONIA s-au intalnit de 33 de ori. Tricolorii s-au impus in 14 partide, polonezii au doar patru victorii, iar 15 meciuri s-au incheiat la egalitate. Golaveraj: 54-47 in favoarea ROMANIEI. Tricolorii nu au mai pierdut in fata POLONIEI de sase meciuri, iar ultima infrangere dateaza din 1989 (1-2 intr-un amical la Varsovia). De atunci s-au disputat sase partide, inregistrandu-se patru victorii pentru ROMANIA si doua remize.

Ultimele confruntari dintre ROMANIA si POLONIA:

14 noiembrie 2009, amical: Polonia – Romania 0-1 (Daniel Niculae 59′)
17 aprilie 2002, amical: Polonia – Romania 1-2 (Hajto 85’/ Ionel Ganea 31′, Adrian Mutu 37′)
16 august 2000, amical: Romania – Polonia 1-1 (Adrian Ilie 21’/ Olisadebe 78′)
6 septembrie 1995, preliminarii CE: Polonia – Romania 0-0 
29 martie 1995, preliminarii CE: Romania – Polonia 2-1 (Raducioiu 44′, Wandzik 55′- autogol/ Juskowiak 42′ – penalty).  
26 septembrie 1990, amical: Romania – Polonia 2-1 (Ov. Lazar 38′, I. Rotariu 72’/ Robert Warzycha 81′). 

ROMANIA v POLONIA (echipe probabile):

ROMANIA: Tatarusanu – Benzar, Chiriches, D. Grigore, Tosca – Hoban – Ad. Popa, R. Marin, Stanciu, Chipciu – Stancu. Selectioner: Christoph Daum.
POLONIA: Fabianski – Blaszczykowski, Glik, Cionek, Jedrzejczyk – Grosicki, Zielinski, Krychowiak, Peszko – Teodorczyk, Lewandowski. Selectioner: Adam Nawalka.

STADION: National Arena (Bucuresti)
ARBITRI: DAMIR SKOMINA – Jure Praprotnik si Robert Vukan. Rezerva: Matej Jug (toti din Slovenia).Observator de arbitri a fost desemnat Rodger B. Gifford din Tara Galilor, in timp ce comisar FIFA a fost ales Mark Blackbourne din Anglia.

Sursa foto: prosport