ROMANIA va fi data in JUDECATA de COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeana a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru ca tara nu si-ar fi indeplinit obligatia de a isi actualiza legislatia nationala privind deseurile conform unei directive a UE.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, executivul european sustine ca Romania nu si-a indeplinit “obligatia de a revizui si adopta planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare”, informeaza Hotnews.ro.

“In pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritatile romane nu si-au indeplinit obligatia de a revizui si actualiza planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri. Aceasta revizuire ar fi trebuit sa aiba loc cel tarziu in 2013. Comisia a initiat procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor in septembrie 2015 si a trimis Romaniei un aviz motivat in mai 2016, solicitandu-le autoritatilor sa adopte rapid aceste instrumente de baza prevazute de legislatia in materie de deseuri” – sustine Bruxelles-ul.

Au fost initiate proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva mai multor state membre, printre care Belgia, Cipru, Croatia, Italia, Franta, Spania si Slovenia. Aceste cazuri se afla in stadii diferite, iar doua au fost deja inchise (Slovenia si Croatia) dupa adoptarea unor planuri si programe adecvate.

In cazul in care Romania pierde procesul, risca o amenda de 124.000 de euro pe zi pentru faptul ca nu a reusit sa inchida depozitele municipale de deseuri neconforme.

Sursa foto: politico.eu