ROMANIA va finaliza PLANUL de MASURI privind Strategia Nationala pe Schimbari Climatice

Documentul strategic referitor la SCHIMBARILE CLIMATICE, pe care ROMANIA l-a creat alaturi de Banca Mondiala (BM), va fi definitivat, alaturi de PLANUL de MASURI, pana la sfarsitul acestui an, a declarat, marti, in cadrul unei dezbateri de specialitate, GRATIELA GAVRILESCU, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

‘Combaterea SCHIMBARILOR CLIMATICE nu poate sa fie legata decat de o tehnologie de mediu extrem de bine pusa la punct. A reduce emisiile de carbon inseamna a cheltui bani multi pentru tehnologii si de cele mai multe ori tehnologii care sunt de ultima ora si de aceea cred ca astazi, la aceasta intrevedere, cred ca schimbul de experienta cu Marea Britanie este extrem de important. Asa cum Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, alaturi de Banca Mondiala, va finaliza strategia pe schimbari climatice si planurile de masuri, asa si toate firmele o sa trebuiasca, de comun acord cu noi, sa o implementeze si o extrapoleze pana la ultimul cetatean. Romania mai are multe lucruri de invatat in materie de mediu pentru readucerea la standarde europene. Suntem intr-un an crucial care, la sfarsitul lui, se va incheia cu acordul global de la Paris, iar sperantele sunt foarte mari. Romania, ca si Marea Britanie, sustine acest acord de la Paris’, a spus GRATIELA GAVRILESCU.

MINISTRUL MEDIULUI a precizat, totodata, ca specialistii din cadrul institutiei pe care o conduce isi pot da intalnire cu reprezentanti tuturor companiilor de profil pentru realizarea unui schimb de experienta la Ecobiblioteca infiintata recent.

‘Cred ca fiecare dintre noi avem un rol important. Atunci cand este vorba despre companii sau despre autoritati locale sau centrale, ar trebui sa comunicam ce inseamna schimbarile climatice. Sunt poate prin traducere cuvinte care par bombastice, dar trebuie sa vedem ce sta in spatele acestor schimbari climatice. Nu se poate sa facem o diminuare a emisiilor de carbon fara dumneavoastra, oamenii de afaceri, care trebuie sa utilizati tehnologii de ultima generatie. Ecobiblioteca din Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a fost infiintata pentru ca societatile din Romania sa se poata intalni cu specialistii ministerului si pentru a face schimb de experienta, iar optimul pe care il gasim sa fie o diminuare a poluarii, indiferent unde si cum o produce. Important este un lucru: sa comunicam ceea ce facem’, a afirmat Gratiela Gavrilescu.

Strategia nationala privind schimbarile climatice 2013-2020 abordeaza doua parti distincte: procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in vederea atingerii obiectivelor nationale asumate si adaptarea la efectele schimbarilor climatice, tinand cont de politica Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice si de documentele relevante elaborate la nivel european si mentionate anterior, precum si de experienta si cunostintele dobandite in cadrul unor actiuni de colaborare cu parteneri din strainatate si institutii internationale de prestigiu.

Pentru urmatorii ani, ROMANIA si-a asumat implementarea unei economii cu emisii reduse de carbon, obiectivul primordial fiind ca 24% din totalul energie produse sa fie din surse regenerabile.

Potrivit strategiei nationale pentru eficienta energetica, in urmatorii sase ani, Romania ar urma sa investeasca 5 miliarde de euro, din care 3,9 miliarde de euro pentru implementarea unei economii cu emisii reduse de carbon si 1,1 miliarde de euro pentru proiecte care vizeaza eficienta energetica (cladiri, sisteme de iluminat, orase inteligente). In plus, autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa investeasca 200 de milioane de euro intr-o unitate care sa transforme deseurile din Capitala in energie, acestea urmand sa fie construita pana in anul 2016, cu fonduri europene. Proiectul va oferi solutii pentru problema deseurilor in Bucuresti, unde rata de reciclare este de 5%, si pentru retelele de incalzire urbana (centrale termice invechite care functioneaza pe baza de carbuni si un sistem de incalzire depasit).

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si Ministerul britanic al Comertului (UKTI) organizeaza, marti, primul eveniment din Europa Centrala si de Est dedicat oportunitatilor de business in industriile nepoluante. Conferinta reuneste 16 companii britanice si delegati din Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina si Serbia.

Marea Britanie detine expertiza in industria emisiilor scazute de carbon, cu precadere in tehnologia energiei din deseuri, biomasa, eficienta energetica, tehnologii legate de utilizarea combustibililor fosili cu emisii reduse de CO2 si stocarea energiei.

Sursa foto: realitatea