ROMANIA va participa la o MISIUNE ONU din REPUBLICA CENTRAFRICANA cu o echipa a SPP

Senatul a luat act, miercuri, de informarea presedintelui Klaus Iohannis cu privire la participarea Romaniei cu o echipa a Serviciului de Protectie si Paza la misiunea de protectie a reprezentantului special al secretarului general, seful Misiunii ONU Integrata de Stabilizare Multidimensionala din Republica Centrafricana (MINUSCA).

Potrivit presedintelui Iohannis, in prezent, ca urmare a solicitarii secretarului ONU, Romania participa cu echipe de protectie formate din personal militar din cadrul SPP la misiuni organizate sub egida ONU in Sudan si Afganistan.

“In temeiul art. 7, alin. 1 din Legea nr. 121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, am aprobat propunerea prim-ministrului Guvernului Romaniei referitoare la executarea misiunii de protectie a reprezentantului special al Secretarului General, seful Misiunii ONU Integrata de Stabilizare Multidimensionala din Republica Centrafricana (MINUSCA) de catre o echipa a SPP formata din 12 militari, pentru o perioada initiala de trei luni, cu o posibila prelungire de inca sase luni”, se arata in scrisoarea inaintata Parlamentului de seful statului.

CITESTE SI: SPP DEVINE OFICIAL SERVICIU SECRET SI PRIMESTE FACILTATI ECONOMICE. SECRETE, FIRESTE

Presedintele Klaus Iohannis precizeaza faptul ca fondurile financiare necesare participarii Romaniei la aceasta misiune sunt asigurate de ONU, Serviciul de Protectie si Paza urmand sa suporte cheltuielile aferente drepturilor banesti din tara, conform legislatiei in vigoare.

“Participarea la aceste misiuni reprezinta pentru tara noastra o noua confirmare a rolului sau de furnizor de securitate, avand, totodata, ca efecte benefice dezvoltarea relatiilor de cooperare intre Romania si statele membre ale ONU participante la misiuni de mentinere a pacii”, mai precizeaza presedintele in documentul citat.

Sursa foto: adevarul