Romania va produce doi nanosateliti si ii va lansa pe orbita

Mihnea Costoiu, duminica ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a declarat astazi ca Romania va produce integral doi nanosateliti.

Cei doi nanosateliti pe care tara noastra ii va produce la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele  fac parte dintr-o ‘constelatie’ de 50 de nanosateliti care vor fi lansati la nivel international si vor avea ca misiune cercetarea atmosferei inalte a pamantului, proiect finantat prin Agentia Spatiala Europeana, conform Agerpres. Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a vorbit intr-o conferinta de presa despre vizita sa in Statele Unite ale Americii si despre subiectele atinse in discutiile cu oficiali din SUA. “Vizita a avut ca punct central Forumul International pentru Explorare Spatiala si vizita la NASA si vreau sa multumesc Agentiei Spatiale Americane pentru colaborarea extraordinara de care am beneficiat. La finalul acestei intalniri intre NASA si Ministerul Educatiei, respectiv ROSA – Agentia Spatiala Romana – s-a stabilit colaborarea in proiecte de explorare interplanetara in domeniul nanosatelitilor. Romania va avea in noua constelatie de 50 de nanosateliti care vor fi lansati la nivel mondial doi sateliti, alaturi de Statele Unite, Japonia, Germania sau Italia si este extrem de importanta pentru noi participarea la acest exercitiu”, a spus Costoiu.

El a explicat ca NASA a declarat sprijinirea partii romane cu specialisti si know-how, precum si sprijinul in realizarea capitolului de cercetare spatiala din strategia romaneasca de cercetare. “Curand dupa aceasta vizita am avut confirmarea din partea administratorului NASA, generalul Charles Bolden, ca va vizita Romania in acest an pentru prezentarea oportunitatilor cercetarii spatiale tinerilor si companiilor din Romania”, a afirmat Costoiu.

Potrivit ministrului, in cadrul Forumului International pentru Explorare Spatiala, Romania este una dintre cele mai importante forte stiintifice din Europa de Est in acest domeniu, tara noastra fiind si al doilea stat al Europei de Est acceptat ca membru al Agentiei Spatiale Europene.

Sursa foto: extremetech.com