Romanii au un coeficient de inteligenta sub media europeana

Ne place sa credem ca romanii sunt un popor inteligent si aducem ca argumente premiile obtinute de elevii romani la olimpiadele de matematica si fizica, desfasurate la nivel european si mondial. Studiul realizat de un cunoscut psiholog german arata, insa, cu totul alta situatie.

Coeficientul de inteligenta al unei persoane este dat de IQ. Generalist se considera ca IQ-ul este influentat de nivelul de educatie al fiecarui individ, consecinta directa a acestui lucru fiind ca tarile mai bogate, acolo unde educatia de calitate este un adevarat stindard, sa aiba un numar mai mare de persoane inteligente.

In anul 2007, H.Rindermann, cunoscut psiholog german care s-a dedicat studiului parametrilor educationali, a initiat o cercetare intitulata „The g-Factor of International Cognitive Ability Comparisons” in urma careia a stabilit o ierarhie a IQ-urilor, la nivel european.

Nivelul mediu standard de IQ este considerat a fi 100.

Trebuie precizat ca aceste informatii sunt destul de vechi, deci masuratorile ar putea sa nu mai fie valabile. In plus, datele despre anumite state nu au fost disponibile, in aceasta categorie fiind inclusa Croatia.

CITESTE SI: LEGEA CARTELELOR PRE-PAY, ADOPTATA DE CAMERA DEPUTATILOR

Conform studiului, Romania se situeaza sub nivelul mediu standard, cu un IQ de 93, intr-un clasament condus de Finlanda – 103, Marea Britane si Olanda – 102 si Suedia, Italia, Islanda, Austria – 101.