ROMANII care lucreaza in STRAINATATE aduc bani mai multi in tara decat INVESTITORII straini

ROMANII care lucreaza peste granita au trimis anul trecut in tara 4,2 MILIARDE de euro, adica mai multi bani decat au INVESTITstrainii in ROMANIA. Cei mai multi BANI au venit de la ROMANII care lucreaza in ITALIA, cu peste 900 de milioane de euro, desi in Spania se afla cea mai mare comunitate de ROMANI din diaspora, informeaza postul de televiziune Digi24.

In clasament urmeaza Germania, SUA si abia apoi Spania, tara un SOMAJUL mare a afectat puternic si COMUNITATEA ROMANEASCA. Din Spania BANII care au venit in Romania nici macar nu insumeaza 400 de milioane de euro. Intre 2005 si 2010, Spania s-a aflat pe pozitia a doua a clasamentului. Schimbarea este pusa pe seama profitului diferit al emigrantilor romani.

Citeste si: SALARII si PENSII majorate in prag de alegeri prezidentiale 

Specialistii BNR spun ca anul trecut au venit mai multi BANI din SUA decat din Spania, deoarece ROMANII care lucreaza peste ocean, desi mai putini la numar, sunt supra-specializati, deci au salarii mai mari fata de muncitorii ROMANII din Spania. De regula, lucratorii din tarile mediteraneene precum Spania, Italia, Portugalia sau Grecia sunt mai putin calificati si au salarii mai mici.

Citeste si: EUROSTAT: Romania, cea mai mica scadere a productiei industriale din UE 

Urmeaza lucratorii din Germania, Franta si Marea Britanie care au un grad de instruire mai inalt si, in consecinta, trimit bani ceva mai multi bani. Per total, intrarile de BANI in cursul anului trecut au scazut cu peste 200 de milioane de euro fata de 2012. In 2008, insa, BANII trimisi acasa de ROMANII care lucrau peste granita au totalizat 7,8 miliarde de euro.

Sursa foto: economica.net