VOT IN DIASPORA. Mii de oameni stau la coada la Paris si Torino. Sunt cozi si la Chisinau si Munchen. UPDATE

Romanii din tara si din strainatate isi aleg, duminica, presedintele in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. In conditiile in care Guvernul condus de premierul Victor Ponta nu a dorit sa mareasca numarul de sectii de vot dupa haosul din primul tur, romanii din diaspora au inceput sa se prezinte la vot in numar mare, unii dintre ei asezandu-se in fata sectiilor inca de sambata seara pentru a se asigura ca reusesc sa isi exercite dreptul constitutional.

UPDATE 19.10Purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a anuntat, duminica dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa, ca ACL a semnalat ceea ce a numit “un incident foarte grav la sectia de votare din Stuttgart, unde peste 1.500 de persoane asteapta sa voteze in afara sectiei de vot, care poate deveni reteta in diaspora incepand cu aceasta ora: am fost sesizati ca lipsesc deja 3 stampile”. 

UPDATE 15.47: Reprezentanti ai Ambasadei Romaniei din Chisinau au inceput sa imparta pahare cu ceai cald alegatorilor care asteapta in numar mare sa voteze in fata sectiei de vot de la Ambasada din Chisinau.

UPDATE 15.40: La Paris, un barbat in varsta care statea la coada sa voteze a lesinat si si-a spart capul cand a cazut.  La locul incidentului a sosit sosit un echipaj al serviciilor franceze de urgenta care i-au acordat romanului primul ajutor.

 

UPDATE 13.29: In Republica Moldova, pana la ora 13.00 au votat 15.328 de persoane, fata de 9087 cat votasera in turul intai.

UPDATE 12.43: Ambasada Romaniei din Italia anunta ca duminica, la ora 10:00, 23 de persoane care ar fi trebuit sa faca parte din comisiile electorale ale sectiilor de votare din peninsula nu se prezentasera la sectiile aferente. 

“In ceea ce priveste membrii absenti din comisiile electorale ale sectiilor de votare, situatia se prezinta astfel: aria de competenta CG Bologna – 6 absenti, CG Trieste – 4 absenti, aria de competenta Roma – 7 absenti, Catania – 6 absenti.”, informeaza Ambasada Romaniei din Italia pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 12.40Cetatenii ROMANI din REPUBLICA MOLDOVA s-au trezit cu noaptea in cap pentru a merge la VOT! Mass media din tara vecina a prezentat articole si inregistrari video cu conationalii nostri de peste Prut. VIDEO si DETALII AICI.

UPDATE 12.07HAOS este cuvantul care ar descrie cel mai bine situatia de la SECTIILE de VOTARE deschise pentru ROMANII stabiliti in Spania. Mai precis, in la Madrid si Coslada. Unul dintre conationalii nostri aflati acolo a caracterizat situatia drept o misiune imposibila! VIDEO AICI.

UPDATE 11.48: Miile de ROMANI care stau la coada sa voteze in capitala Frantei au blocat, la propriu, centrul PARISULUI starnind furia si nedumerirea localnicilor. Ironia sortii, ministrul de Externe, TEODOR MELESCANU, se afla la Paris unde, dupa ce a vazut coada URIASA formata de conationali, a declarat cu nonsalanta ca “a facut un lucru foarte bun!” DETALII si VIDEO AICI. 

UPDATE 11.25HAOSUL de la sectiile de votare din LONDRA continua! COADA formata la Consulatul ROMANIEI din capitala Angliei este incredibil de mare! DETALII si VIDEO AICI.

UPDATE 11.05Coada formata de ROMANII din orasul german STUTTGART este DUBLA fata de ceea ce s-a intamplat acum doua saptamani. DETALII si VIDEO AICI.

UPDATE 10.38Cetatenii ROMANI din MUNCHEN s-au asezat la coada pentru a vota inca de la ora 6.30. Conationalii nostri au venit inainte ca urnele sa se deschida pentru a fi siguri ca isi pot exercita dreptul la vot, dupa scandalul din primul tur al alegerilor. GALERIE FOTO si DETALII.

UPDATE ora 10.00ROMANII de la LONDRA au format, duminica dimineata, la fel ca si in urma cu doua saptamani, o coada ce pare interminabila in fata uneia dintre sectiile de votare din capitala britanica. DETALII si VIDEO AICI.

UPDATE ora 09.25: Cozi uriase in fata sectiilor de vot Torino. Peste 1500 de persoane au venit inca de la primele ore ale diminetii sa voteze. VEZI DETALII SI VIDEO

UPDATE ora 09.00: Aproximativ 5.000 de romanii din Paris s-au asezat de la primele ore are diminetii, iar la ora locala 7.30 (8.30 la Bucuresti) sunt aproape 5.000 de romani la cele doua sectii, potrivit mai multor martori oculari. La fata locului forte consistente de ordine. De mentionat ca la Paris ploua.

UPDATE ora 08.50: La ora 8,30, la Paris, romanii stau la coada pentru a-si exercita dreptul la vot, in ciuda ploii. Sunt mii de romani, atat la ambasada cat si la consulat, iar coada se intinde pe trei randuri, potrivit Iuliei Badea Gueritee, o romanca stabilita in Franta. 

La Munchen, cativa tineri s-au așezat la coada inca de sambata de la ora 16.00 in fata Consulatului General. Madalina Rosca, care urmeaza un doctorat in Germania, spune, potrivit Romania Libera, ca fiecare persoana a venit in mana cu o periuta de dinti și ca nu vor pleca decat atunci cand vor reuși sa voteze. „Unii au lasat la rand paharul cu periuta, aduse simbolic de acasa, scaune, termosul de cafea, paturi și s-au dus sa iși ia haine mai groase. Am fost si eu plecata 30 de minute sa mi iau pantalonii de ski pentru ca la Munchen s-a facut foarte frig. Acum suntem 20”, spune Madalina. Adunarea s-a dat pe Internet unde a fost anuntat un flashmob pentru ora 16.00. “La 18:00 incepe așteptarea. Oricine e binevenit sa se alature! Turul doi de vot pentru președintele Romaniei ne bate la ușa! Duminica e pe noi! Iar noi ne temem ca vor fi din nou cozi imense in fata ambasadelor din lume. Eu ma pun la coada de azi, ca sa fiu sigura ca apuc sa votez. imi iau și periuta cu mine”, a sunat anuntul de mobilizare pe Internet. 

In cursul zilei de ieri, la Paris s-a organizat un flash-mob concomitent cu prezenta ministrului de externe Teodor Meleșcanu in Ambasada Romaniei din capitala Frantei.

Primul roman din diaspora care a votat la alegerile de duminica este un clujean stabilit in Noua Zeelanda, unde singura sectie de votare, aflata la Auckland, s-a deschis sambata la 20.00, ora Romaniei. Pentru a fi siguri ca vor ajunge la urne, zeci de romani stabiliti in Europa de Vest s-au asezat la coada inca de sambata seara.

La München, cativa tineri s-au asezat la rand, in fata sectiei de votare, cu mai bine de 12 ore inainte de deschiderea urnelor. in fotografii postate pe Facebook, tinerii, care au venit la sectia de votare cu un steag al Romaniei, au in maini periute de dinti. 

Si la sectia de votare organizata la ICR Londra, mai multi romani au ajuns inca de sambata seara. Ei au adus pancarte cu mesaje precum “Nu va inghesuiti”, “tin rand pentru democratie” si “Vrem sa votam!”.

Tot in Anglia, zeci de romani aflati la sute de kilometri de sectiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a inchiria autocare cu care sa ajunga la vot. Pretul unui loc in autocar a variat intre 11 si 13 lire sterline, dus-intors.

 La fel au facut romani stabiliti in Suedia, la Göteborg, care au inchiriat un autobuz pentru a ajunge sa voteze la sectia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

UPDATE: Masura extrema pentru ca romanii din Roma sa poata vota

Primarul Romei, Ignazio Marino, a semnat un decrat prin care da dreptul romanilor sa circule cu masinile prin zona verde a orasului pentru a putea merge la vot. Masura vine in conditiile in care romanii din diaspora s-au confruntat cu mari dificultati in timpul primului tur al alegerilor prezidentiale, din cauza proastei organizari a Ministerului roman de Externe.

Trebuie mentionat faptul ca aceasta masura a fost luata in umra unei solicitari venita din partea Ambasadei Romaneii la Rom

Mai mult, decizia Primarului Romei este cu atat mai speciala cu cat exact in 16 decembrie, in capitala Italiei a fost decretata “Ziua fara Automobile”. In urma decretului, soferii vor putea merge cu masinile prin zona centrala a orasului numai in baza unui act de identitate romanesc. 

Astfel, romanii din Londra si Munchen s-au asezat la coada inca de sambata seara, potrivit hotnews.ro, care mai transmite ca la Chisinau, cozile au inceput sa se formeze in fata sectiilor de vot in aceasta dimineata de la ora 5:00.

Citeste si: VOT DIASPORA, TURUL DOI. Primul roman care a votat in strainatate: Nu vreau sa imi pierd limba, “I Love You” da bine numai in filme

Romanii din Germania s-au asezat inca de sambata seara la coada in fata sectiei de votare din Munchen, pentru a putea vota duminica in turul doi al alegerilor prezidentiale, potrivit unei fotografii postate pe Facebook si transmise pe adresa redactiei. Si la Londra, la sectia de votare de la ICR, primii romani s-au asezat la coada inca de sambata, dupa cum arata un clip video urcat pe YouTube.

Potrivit Realitatea TV, in Londra si Muchen s-au format cozi in fata sectiilor de vota inca de sambata seara. Postul TV vorbeste despre “revolutia periutelor”, dupa ce romanii au venit cu periutele de dinti dupa ei, pregatiti pentru asteptare.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENtIALE: Sectiile de votare s-au DESCHIS. Peste 18 milioane de romani sunt asteptati la urne – LIVE TEXT

La ora deschiderii urnelor, in Chisinau erau formate deja cozi mari in fata sectiilor de vot. Romanii din Chisinau au inceput sa vina sa voteze inca de la ora 5:00 dimineata.

La randul sau, Liviu Tomina conduce un grup virtual al Romanilor din Spania. Spune ca Iohannis a luat 50% in primul tur și se așteapta sa caștige cu 80% in Spania. “Problema e cu sectiile de votare care sunt foarte putine. Facand o paralela cu Romania e ca și cum ar fi doar 18 sectii de vot in fiecare judet. La primul tur, in anumte sectii nu au fost platite indemnizatiile, iar acum cei de la partide precum Partidul Poporului nu mai vin sa faca parte din comisie. Maine in sectii vor fi doar doi sau trei oameni in loc de șapte, deci se va ingreuna procesul de vot”, spune Liviu care traiește in Barcelona.

In primul tur al alegerilor prezidentiale, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record. in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, vineri, ca romanii din diaspora sa vina la vot duminica devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.