Romanii din strainatate cer MAI MULTE SECTII DE VOT

Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) cere Ministerului Afacerilor Externe, printr-un comunicat remis vineri presei, sa asigure posibilitatea de a vota tuturor cetatenilor care sunt in afara tarii, cu prilejul alegerilor prezidentiale din acest an.

De asemenea, FADERE cere marirea numarului de sectii de vot pentru romanii din Diaspora.

“In urma anuntului ministerului ca in strainatate vor fi organizate 294 de sectii de votare, un numar egal cu cel de la alegerile din 2009, precizam ca este o erorare raportarea la datele anterioare. Este bine cunoscut faptul ca numarul romanilor din diaspora a crescut din 2009 pana in 2014 cu aproximativ 20 la suta. Numarul sectiilor de vot ar fi trebuit sa fie cel putin dublu evitand astfel sa asistam la scene de violenta ca cea din 2007, cand romanii suparati ca nu au putut vota au scos din balamale, efectiv, poarta Ambasadei Romane din Madrid”, se spune in comunicat.

Citeste si: PDL, despre organizarea sectiilor de votare in strainatate: Se pregateste fraudarea masiva

FADERE mai arata ca, in situatia in care Ministerul Afacerilor Externe nu are inca date cu privire la numarul romanilor din afara tarii, va pune la dispozitia institutiei lista oficiala a romanilor din Spania si localizarea lor geografica.  “Asociatiile de romani se lupta an de an sa constientizeze printre romani importanta votului. Nu am vrea ca munca noastra sa fie ingreunata de lipsa urnelor de vot”, adauga FADERE.

Citeste si: MAE: 294 SECTII DE VOTARE vor fi organizate in STRAINATATE pentru alegerile prezidentiale

 “Daca romanii din diaspora nu vor putea sa-si exercite votul din cauza lipsei urnelor, FADERE va face plangere penala responsabililor din Ministerul Afacerilor Externe insarcinati cu organizarea alegerilor in diaspora, pentru incalcarea Constitutiei”, a declarat Daniel Tecu, presedintele FADERE.