Romanii din Transnistria, ingrijorati de o posibila alipire la Rusia: Ar fi o drama! Unde sa plecam?

Alipirea peninsulei Crimeea la Rusia a starnit un val de ingrijorare in regiune si mai ales in randul romanilor din Tiraspol, care nu stiu care le va fi soarta in situatia in care republica separatista se va alipi la Federatia Rusa. “Unde sa plecam? Ca sa traiesti in Romania iti trebuie bani”, spun romanii din Transnistria, prin vocea lui Ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, intr-un interviu pentru Gandul.

Scenariul alipirii Transnistriei la Rusia ar putea avea consecinte dramatice asupra romanilor din republica separatista, sustine Ion Iovcev, cel care de 40 de ani ii invata pe copiii romani de acolo limba romana. Ar fi putut sa plece, dupa atatea greutati prin care au trecut in ultimii ani, insa nu au facut-o dintr-un singur motiv: nu au unde sa plece! Iovcev spune, pentru Gandul, ca romanii din Transnistria nu ar putea trai in Romania pentru ca, aici, totul este scump.

“Noi stam la paza limbii romane, suntem ostasii limbii romane. Pe de alta parte, unde sa plecam? Stim ca romanii sunt primitori. Dar ca sa traiesti in Romania iti trebuie bani. Ce sa facem, sa ne oprim la Gara de Nord?”, se intreaba directorul.

Jirinovski propune un scenariu SOC pentru Transnistria si Basarabia

Totodata, Ion Iovcev sustine ca o alipire a Transnistriei la Rusia ar fi o ambitie de tip imperial de secol XVIII-XIX si recunoaste ca asteapta ajutor de la statul roman, amintind ca singurul presedinte care a recunoscut meritele romanilor din Tiraspol a fost Emil Constantinescu.

“Sigur ca asteptam ajutor din partea romanilor si ar fi bine sa il si primim pentru tot ce am facut pentru statul roman. Clar ca statul roman trebuie sa ne ajute. Singura recunoastere a ceea ce am facut si, in acelasi timp, singurul presedinte care ne-a decorat a fost, in 2000, presedintele Constantinescu si de atunci noi stam la paza limbii romane, suntem ostasii limbii romane”, a spus Iovcev.

Citeste si: Purtatorul de cuvant al lui Putin le cere militarilor ucraineni sa se alature armatei ruse sau sa plece din Crimeea

Cititi mai jos interviul integral acordat de Ion Iovcev cotidianului Gandul.

Ce parere aveti despre toate declaratiile de astazi privind alipirea Transnistriei la Federatia Rusa?

Nu am reusit sa citesc tot discursul pentru ca in acest moment sunt plecat din Tiraspol, la Liceul Alexandru cel Bun din Bergher. Dar in aceste conditii poate ca va fi mult mai serios ca pana acum. Eu nici nu-mi inchipui lucrul acesta. Cum orasul Tighina, de pe malul drept al Nistrului, sa fie in Federatia Rusa? Nici nu-mi inchipui ca suntem in genul de actiune din Crimeea, Republica Moldova este recunoscuta ca un stat integru si suveran. Problema anexarii Tiraspolului este de neconceput. Peste 30% din populatie sunt romani, alti 30% sunt ucraineni, populatia rusofona este minoritara si traieste in majoritate in Tiraspol, la orase. Aici este socant, este de neinteles, aceasta alipire ar fi o ambitie de tip imperial de secol XVIII-XIX.

Cum sunt oamenii? Ce spun romanii despre aceasta situatie?

Stiti ca acum, primavara, ar trebui sa vedem mai multe zambete pe fata oamenilor. Dar oamenii sunt foarte tristi, sunt ingrijorati. Zilele acestea o profesoara de la liceu s-a dus sa-si faca buletin moldovenesc si era o coada mult mai mare ca altadata formata inclusiv din populatie rusofona care vrea sa-si ia pasapoarte biometrice. Toata lumea se gandeste la luna mai cand va fi semnat tratatul cu Uniunea Europeana. Cred ca trebuie semnat cat mai repede acordul cu Uniunea Europeana.

Daca prin absurd s-ar repeta scenariul din Crimeea in cazul Tiraspolului ce ati face?

In primul rand ca chiar si prin absurd e foarte greu sa-mi inchipui asa ceva. Nici nu-mi inchipui ce putem face si ar fi o mare drama pentru populatia romaneasca din Tiraspol. Cred ca se va repeta situatia 1940, oamenii isi vor parasi agonisirea de o viata si vor pleca in pribegie.

Cum simte populatia romaneasca presiunea din partea populatiei rusesti si din partea autoritatilor?

Stiti ca se spune ca ce scrie mass-media se reflecta si asupra populatiei. Mass-media e in majoritate in limba rusa si oamenii sunt imbibati cu idei fixe in interesul Federatiei Ruse. Romanii sunt ponegriti in toate felurile, sunt facuti inclusiv fascisti.

Ce se vor face romanii din Transnistria in cazul alipirii la Rusia?

In cazul alipirii Transnistriei la Rusia, cred ca o sa emigreze in masa. Putini vor ramane aici. Sunt unii care vor ramane pentru ca ei cred tot ce li se spune la televizor, sunt spalati pe creier. Vor ramane batranii si cei care chiar nu au bani deloc si nu au unde sa mearga. Este foarte greu aici cu salariile care sunt foarte mici, cu pensii mici, cu propaganda ruseasca.

Dumneavoastra de ce ati ramas acolo?

Chiar ma intreb si eu. M-a prins timpul aici. Am venit pentru studii si am ramas. Apoi cand am devenit director nici n-am simtit cand a trecut timpul, nu puteam sa-i lasam pe copiii pe care i-am educat in spiritul romanesc. Am ramas pentru asta, sa-i educam pe acesti copii, generatie dupa generatie. Pe de alta parte, unde sa plecam? Stim ca romanii sunt primitori. Dar ca sa traiesti in Romania iti trebuie bani. Ce sa facem sa ne oprim la Gara de Nord?

Asteapta romanii din Tiraspol ajutor din partea romanilor in cazul alipirii Tiraspolului de Rusia?

Sigur ca asteptam ajutor din partea romanilor si ar fi bine sa il si primim pentru tot ce am facut pentru statul roman. Clar ca statul roman trebuie sa ne ajute. Singura recunoastere a ceea ce am facut si, in acelasi timp, singurul presedinte care ne-a decorat a fost, in 2000, presedintele Constantinescu si de atunci noi stam la paza limbii romane, suntem ostasii limbii romane. 

Foto: Adevarul