ROMANII, natiunea in care ceilalti europeni au CEA MAI PUTINA incredere

ROMANII sunt natiunea in care ceilalti europeni au CEA MAI PUTINA incredere, potrivit unui sondaj despre increderea in natiuni realizat de revista Reader’s Digest in zece tari.

Astfel, 74 la suta dintre respondenti nu au incredere in romani. Locuitorii a doua tari, Elvetia si Suedia, sunt considerati de semenii lor europeni ca fiind cei mai demni de incredere: 68 la suta dintre cei chestionati au incredere multa sau foarte multa in aceste doua natiuni. Pe locul trei se situeaza Germania, cu un rata de incredere de 65 la suta.

Natiunile in care respondentii au declarat ca au CEA MAI PUTINA incredere sunt ROMANII (74 la suta nu au incredere in noi), urmati de iranieni (72 la suta procent de neincredere) si de rusi (in care 70 la suta dintre respondenti nu au incredere). Cea mai mica incredere in ROMANI o au cetatenii din Austria, Slovenia si Elvetia.

Citeste si: INSCOP: Cata incredere au romanii in PARTIDELE POLITICE

Potrivit lui Bogdan Voicu, sociolog la Institutul pentru Calitatea Vietii, acest rezultat poate fi interpretat prin prisma faptului ca increderea se construieste prin interactiune, care poate fi directa sau mediata. “Daca o luam pe cea directa, exista tendinta naturala de a credita cu mai multa incredere pe cei care arata mai bine, sunt mai bine imbracati, se spala, au maniere alese, sunt mai bine educati”, explica Voicu. “Romania sta rau la toate aceste capitole: avem mai putini indivizi cu educatie superioara decat aproape oriunde in UE, abandonul scolar prematur este enorm in comparatie cu media UE, avem mai putin acces la apa curenta decat oriunde in UE, suntem mai saraci decat oricine, exceptand bulgarii. Asta face ca romanul mediu de care se izbesc alti europeni sa fie unul care nu are portretul-tip al omului de incredere“. Cat despre interactiunea mediata, ea este data de faptele relatate de mass-media. Oamenii de incredere sunt cei care nu fura, care nu au relatii conflictuale, care fac lucruri bune. Care sunt insa stirile-tip pentru Romania? “Hai sa le ignoram pe cele despre ispravi ale romilor romani prin Italia sau Franta. Raman disputele dintre presedinte si premier, plagiatul premierului, perpetuele cazuri de coruptie si delapidare“, adauga sociologul.

Conform autorilor studiului, este interesanta si atitudinea pe care respondentii o au in privinta propriului popor. Astfel, cel mai dezvoltat spirit autocritic l-au avut francezii (gradul de incredere in propria natiune este de numai 27 la suta), urmati de romani (dintre care mai putin de jumatate au considerat ca romanii  sunt un popor demn de incredere).

Pe de alta parte, acele popoare care au fost desemnate ca fiind cele mai de incredere – elvetienii, suedezii si germanii – au, la randul lor, multa incredere in altii. Toti au, de exemplu, mai multa incredere in francezi – aproape de doua ori mai multa decat francezii insisi.

ROMANII au mai multa incredere in germani si in elvetieni decat au in concetatenii lor.

Comparativ cu anul 2008, cand Reader’s Digest a efectuat un sondaj similar, patru tari au suferit un declin de peste 20 la suta in evaluarea gradului de credibilitate: Portugalia (-21 la suta), Romania (-29 la suta), Spania (-30 la suta) si Italia (-33 la suta).

Citeste si: Romania, pe locul 67 in clasamentul celor mai APRECIATE destinatii de turism din lume

Studiul s-a desfasurat concomitent in zece tari europene, printre care si Romania, in cadrul chestionarului Trusted Brands 2014, in perioada septembrie-noiembrie 2013. Respondentii au fost intrebati daca au incredere in cetatenii din 24 de tari. Lista a cuprins 20 de tari europene (Austria,  Belgia, Republica Ceha, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria), precum si China, India, Iran si SUA.

Sursa foto: qmagazine.ro