Romanii ofera bani sau cadouri si personalului medical din sistemul privat

Aproape 70 la suta dintre romani au fost nevoiti sa ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multa atentie din partea acestuia, valoarea medie a stimulentelor financiare oferite, atat in sistemul public cat si in cel privat, fiind de 337 de lei, potrivit unui studio prezentat vineri de Institutul Aspen Romania.

Studiul arata ca, la ultima vizita facuta la medic, 38 la suta dintre romani au oferit recompense financiare medicilor specialisti care i-au consultat.

“23 la suta dintre pacienti au apelat la stimulente si in cazul marii chirurgii, in timp ce 21 la suta dintre acestia au simtit nevoia recompensarii medicului specialist si in ceea ce priveste procedurile de tratament de care au beneficiat”, potrivit studiului.

Citeste si: Spaga in spitale ar putea fi legalizata! Propunerea a ajuns deja la Ministerul Sanatatii

Autorii studiului au mai aratat ca aproape 70 la suta dintre romani au spus ca au fost nevoiti sa ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multa atentie. Dintre acestia, 84 la suta au indicat institutiile publice de sanatate, in timp ce 5 la suta au mentionat institutiile private.

Conform aceluiasi studiu, valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic este de 337 de lei si vizeaza deopotriva sistemul public si privat de sanatate.

Asistentele medicale sunt, potrivit studiului, primele pe lista pacientilor in ceea ce priveste recompensarea. Astfel, 27a suta dintre pacienti spun ca au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de medicii chirurgi, cu 16 la suta si de infirmieri, cu 15 la suta, se precizeaza in studiu.

Sursa foto: realitatea.net