ROMANII, printre cei mai NESIMTITI OAMENI DIN LUME?

Tara noastra se afla la coada unui top care masoara nivelul de empatie al oamenilor. Romania se afla pe locul 54 intr-un clasament al empatiei oamenilor din 63 de tari, clasament condus de Ecuador, Arabia Saudita si Peru si realizat de cercetatori de la Universitatea Michigan. Pe locul 53 se afla Rusia, iar pe 55 Cehia, ultima parte a clasamentului fiind dominata de tari din Europa de Est, iar Lituania fiind clasata drept tara unde oamenii sunt cel mai putin empatici, conform studiului publicat in ultimul numar al revistei Journal of Cross-Cultural Psychology, citat de Agerpres.

Astfel, ultimele zece pozitii din clasament sunt ocupate, in ordine, de Romania, Cehia, Letonia, Slovacia, Finlanda, Bulgaria, Polonia, Estonia, Venezuela si Lituania. In afara de Ecuador, Arabia Saudita si Peru, primele zece pozitii sunt ocupate in ordine de Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, SUA, Taiwan, Costa-Rica si Kuweit.

Studiul aflat la baza acestui clasament al empatiei popoarelor, coordonat de William Chopik, profesor de psihologie la Michigan State University, a fost realizat pe baza unor sondaje online la care au raspuns 104.365 de adulti. Subiectii au raspuns la intrebari despre propria empatie sau abilitatea lor de a reactiona si de a interactiona cu alte persoane, atat la nivel emotional cat si intelectual. Participantii au raspuns si unor intrebari menite sa evidentieze alte trasaturi care pot fi legate de nivelurile de empatie, asa cum sunt calitatea de a fi agreabil, constiinciozitatea, stima de sine si comportamentul prosocial, printre altele.

 Scorurile obtinute de fiecare tara s-au acordat pe o scara de la 1 la 5, in functie de raspunsurile participantilor la niste asertiuni de tipul: “Deseori am sentimente de grija fata de cei mai putin norocosi in viata decat mine” sau “Uneori incerc sa-mi inteleg mai bine prietenii imaginandu-mi cum arata lucrurile din perspectiva lor”, unde 1 insemna “nu sunt deloc reprezentat”, iar 5 “ma reprezinta foarte bine”. Ecuadorul a obtinut 3,97 de puncte, in timp ce Romania a obtinut 3,38 iar Lituania, ocupanta ultimului loc, 3,15. Tarile cu mai putin de 20 de repondenti au fost excluse din clasamentul final.

Sursa foto: TIMES NEW ROMAN