Romanii si ungurii, prea saraci pentru a se iubi

Romanii si ungurii sunt prea saraci pentru a se iubi, concluzioneaza jurnalistii de la Adevarul, care citeaza ultimele sondaje potrivit carora romanii ii detesta pe unguri.

Tensiunile vor inceta atunci cand se va termina si saracia din aceasta parte a Europei, insa pana atunci, politicienii tin cald acest conflict pentru a-si gasi ratiunea de a exista. Romanii traiesc cu teama ca Ungaria vrea Transilvania. Ungurii sustin ca Tratatul de la Trianon le-a amputat tara.  

“Am mers in mijlocul romanilor din Ungaria si in judetele unguresti din Romania pentru a observa cum supravietuiesc aceste doua comunitati. A fost imposibil sa ocolim discutia despre tarele istoriei, despre Trianon, despre suferintele din timpul comunismului, despre Targu Mures 1990 si despre felul in care politicienii profita de pe urma acestei vecinatati problematice. Mediul politic al ambelor tari e atins periodic de pusee de nationalism. La referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Basescu, prezenta scazuta a etnicilor maghiari a atras antipatii din partea politicienilor aflati acum la putere in Romania. A fost o reactie la faptul ca Viktor Orban, premierul Ungariei, i-a indemnat pe maghiarii din Transilvania sa nu se prezinte la vot. Tot in Ungaria, partidul de extrema dreapta Jobbik sprijina demersurile de autonomie ale ungurilor din secuime. Din mijlocul oamenilor pe care politicienii sustin ca-i reprezinta, conflictul se vede insa de mai mica amploare”, mai scrie Adevarul.

Cand se vor epuiza pana la urma sentimentele sovine? Sandor Benko crede ca toate aceste discutii se vor sfarsi cand in acest colt de Europa se va trai decent.