Romanii suna degeaba la 112. Peste 71% din apeluri sunt false

Romanii nu prea iau in serios numarul de urgenta 112. Cel putin, asa arata un sondaj al Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Peste 71% dintre romani suna fara motiv la acest numar de urgenta.

“Multe persoane suna fara a avea o urgenta, se intereseaza despre evenimente care se petrec in localitatea lor, adreseaza injurii operatoarelor, rad, pun muzica sau nu vorbesc.

Se solicita informatii despre numere de telefon ale diverselor regii sau primarii, se cere legatura cu diverse institutii sau persoane publice ori se solicita sfaturi medicale”, a spus directorul STS, Marcel Opris, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, majoritatea apelurilor false sunt ale tinerilor, copiilor, precum si ale unor persoane cu probleme psihice, fiind in mare parte efecuate de pe cartele prepay.

Amenda pentru apelarea falsa sau abuziva a numarului unic de urgenta 112 este cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei, insa doar 8.116 de cetateni au fost sanctionati in primele noua luni ale anului pentru astfel de apeluri, cei mai multi fiind din judetele Teleorman si Suceava, dar si din Bucuresti. Spre comparatie, numarul total al apelurilor 112, pana in septembrie 2013, a fost de peste 13,2 milioane, ceea ce inseamna ca aproximativ 9,4 milioane de apeluri au fost false.

Mai mult de jumatate dintre apelurile justificate la 112, in primele noua luni – 59,99 la suta – au fost transferate la Ambulanta, iar aproape un sfert – 24,37 la suta – catre Politie. 12,27 la suta au fost redirectionate la ISU, 1,64 la suta la Jandarmerie si 1,62 la suta care SMURD.