Românii sunt pe ultimul loc în UE la participarea la programele de educație sau formare profesională

Proporția persoanelor adulte în vârstă de muncă (15-64 ani), care iau parte la programe de educație formală sau non-formală ori la programe de formare profesională (training), a crescut în ultimul deceniu în Uniunea Europeană, de la 35,2% în 2007 la 45,1% în 2016, însă România se situează pe ultimul loc în UE, cu o rată de participare de doar 7%, arată datele publicate luni de Eurostat și citate de Agerpres.

În 2016, cea mai ridicată rată de participare la programele de educație sau formare profesională se înregistra în Olanda (64,1%) și Suedia (63,8%). În Austria, Ungaria, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Franța și Germania, rată de participare la programele de educație sau formare profesională era cuprinsă între 50% și 60%. Cele mai scăzute rate de participare la programele de educație sau formare profesională se înregistrau în Bulgaria (24,6%), Grecia (16,7%) și România (7%).

Citește și: ROMÂNIA ESTE LIDER ÎN TOPUL ŢĂRILOR CU CEL MAI RIDICAT NUMĂR DE INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICĂ

Adulții participa în principal la programe de educație non-formală, precum cursuri de pregătire profesională care au legătură cu locul de muncă, acestea fiind cele mai multe, precum și la cursuri de cultură generală sau deprinderi de viață, care sunt organizate în afara sistemului de educație formală.

La nivelul Uniunii Europene, 42,6% dintre adulți au luat parte la programe de formare profesională (training) non-formale în 2016, comparativ cu 5,8% dintre adulți care au participat la programe de educație profesională formale. În România, 5,6% dintre adulți au luat parte la programe de formare profesională non-formale în 2016, comparativ cu 1,7% dintre adulți care au participat la programe de formare profesională formale.

Sursă foto: adevărul