Romanul care a descoperit tezaurul de la Golesti a fost recompensat de premierul Victor Ponta

S-a descoperit cel mai mare tezaur monetar din Romania

Iulian Enache, romanul care a descoperit tezaurul de la Golesti, a fost recompensat de Guvern, miercuri, cu suma de 45.000 de lei. Premierul Victor Ponta i-a multumit romanului pentru ca a reusit sa se comporte normal, conform legii si bunului simt, apoi i-a inmanat personal cec-ul si plicul cu bani.

“Am vrut sa-i multumesc unei persoane de care am auzit in urma cu cateva zile. A reusit sa se comporte normal, conform bunului simt si legii. Este cea mai mare descoperire de monede din perioada otomana. Vroiam sa-i multumesc in numele Guvernului pentru acest gest de normalitate pe care rareori il promovam. Nu e vorba de acea prevedere legala care ii va da dreptul la primirea unei sume procentuale. Asta e o procedura care dureaza ceva mai mult sper sa foloseasca acesti bani ca sa descopere alte lucruri importante. Normalitatea si bunul simt  exista in Romania”, a declarat Ponta, inainte de a-i inmana cec-ul.

Autoritatile vor face o evaluare si cel mai probabil Iulian Enache va primi cateva sute de mii de euro, conform primelor evaluari, din valoarea tezaurului de la Golesti.

Un tezaur de 50 de kilograme de monede de argint otomane, de la inceputul secolului al XV-lea, a fost descoperit in comuna Golesti, judetul Valcea, de catre Iulian Enache. Acesta a sesizat imediat autoritatile.

Muzeul National de Istorie a Romaniei a precizat intr-un comunicat de presa ca acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul Romaniei şi ajuns intr-o colectie publica.

Foto: Cancan