GREVA CONTROLORILOR de TRAFIC de la ROMATSA. REACTIA CONDUCERII. UPDATE

CONTROLORII de TRAFIC de la ROMATSA au anuntat ca vor intra in GREVA de AVERTISMENT, miercurea 15 iulie, intre orele 11:00 si 13:00, blocand astfel transporturile aeriene.

UPDATE 15.30:  Conducerea ROMATSA a avut o prima reactie dupa ce CONTROLORII de TRAFIC aerian au anuntat o GREVA de AVERTISMENT de doua ore, pentru miercurea viitoare. Sindicalistii sustin ca actiunea de protest vine ca urmare a refuzului patronatului de continuare a negocierilor privind incheierea Contractului Colectiv de Munca 2015/2016.

Astfel, generalul AUREL STANCIU, directorul ROMATSA a precizat ca la negocierile purtate pe 26  iunie intre ROMATSA si sindicat s-a ajuns la intelegerea de a incheia contractul colectiv de munca, cu acceptul tuturor propunerilor sindicatului si cu renuntarea la toate cerintele pe care le avusese conducerea ROMATSA.

”Astazi am fost notificati de catre sindicatul ATSR ca in data de 15 iulie, intre orele 11-13, sindicatul a hotarat sa declanseze GREVA de AVERTISMENT. Am fost in teleconferinta cu diectorii subunitatilor. Colegii mei din colegiul director va pot confirma ca nu au fost notificati si nu cunosc despre aceasta actiune pe plan local, deci fiecare director de subunitate”, a spus AUREL STANCIU.

”Avand in vedere ca in data de 26.06 a fost ultima zi de negociere, in vederea incheierii contractului colectiv de munca, conform protocolului de negociere agreat de comun acord, conducerea ROMATSA a comunicat inca de la acea data intentia ferma de a incheia contractul colectiv de munca pe perioada 2015-2016, in beneficiul intreprinderii si al tuturor salariatilor.

Tot atunci, conducerea executiva ROMATSA a anuntat in mod expres ca renunta la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor si isi exprima intentia de a accepta toate revendicarile sindicale care au format obiectul deschiderii conflictului colectiv de munca si care au fost dicutate in cadrul procedurii de conciliere, in prezenta reprezentantilor ITM, cu precizarea ca este de acord cu incheierea contractului colectiv de munca 2015-2016 in forma propusa de sindicatul ATSR, cu conditia legala de a fi adus la zi cu realitatea existenta la data negocierii, semnarii si intrarii in vigoare, conform hotararilor consiliului de Administratie al ROMATSA”, a mai spus directorul ROMATSA.

”Conducerea ROMATSA a facut un apel la conducerea ministerului Transporturilor pentru ca luni, 13 iulie, la ora 10.00 sa mijloceasca o intalnire intre patronat si sindicatul ATSR pentru a incerca o ultima solutie pentru a evita greva de avertisment”, a conchis AUREL STANCIU.

STIRE INITIALA

Pe timpul GREVEI de AVERTISMENT, vor zbura doar 30% dintre avioanele programate in acel interval, astfel ca persoanele care si-au achizitionat bilete de avion in ziua respectiva ar putea intampina probleme, sustin surse citate de televiziunile de stiri.

CITESTE SI: SINDICATUL ROMATSA ACUZA: Noua ORGANIGRAMA “prevede o CAPUSARE, crearea de POSTURI NOI pentru CLICA POLITICA”. 

Este pentru prima oara in istorie cand angajatii ROMATSA protesteaza in acest fel.

“Este prima GREVA din istoria CONTROLORILOR de TRAFIC din Romania. Nu o facem din motive de bani, mariri de salarii sau alte drepturi, ci pentru ca tovarasul general indreapta ROMATSA spre colaps”, au declarat initiatorii grevei.

Managementul companiei ROMATSA s-a schimbat in urma cu cateva luni, iar controlorii de trafic se tem ca isi vor pierde locul de munca, fiind nemultumiti de noua conducere. Oamenii au purtat chiar si negocieri, in ultima perioada, cu directorul general Ion Aurel Stanciu, insa nu au ajuns la niciun rezultat.

CITESTE SI: Sindicalistii ROMATSA acuza interventii politice brutale in functionarea institutiei 

Unul dintre CONTROLORII de TRAFIC care au participat la negociei a precizat ca unora dintre angajati li s-au promis salarii mai mari daca trec de partea managementului.