ROMGAZ: listarea la bursa a fost devansata

Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz Medias pentru 600 de milioane de euro ar putea incepe in 18 octombrie, mai repede decat era programat. Surse din piata de capital au declarat, pentru Mediafax, ca listarea a fost devansata.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa listeze Romgaz la bursa in luna noiembrie, acest lucru urmand sa se intample insa mai devreme. Oferta publica initiala de vanzare (IPO) a Romgaz este cea mai mare listare din istoria Romaniei din care guvernul spera sa stranga 600 de milioane de euro, a declarat, recent, ministrul Energiei, Constantin Nita.

Totusi, potrivit surselor citate, daca oferta Romgaz va atrage peste 450 milioane de euro, va fi considerata un succes. Banii obtinuti din vanzarea actiunilor vor intra la bugetul statului.

Romgaz este cea mai profitabila companie de stat. Anul trecut, Romgaz a avut afaceri de 3,84 mld. lei (862 mil. euro) si un profit net de 1,24 mld. lei (279 mil. euro). Daca statul ar vinde 15% din Romgaz cu 450 mil. euro, compania ar fi evaluata la 3 miliarde de euro, adica de 10,7 ori profitul net.

Sursa foto: economica.net