ROSALIND FRANKLIN, biofiziciana care a contribuit la intelegerea structurii moleculelor de ADN, ARN si a virusilor. GOOGLE DOODLE! VIDEO

ROSALIND FRANKLIN, nascuta pe 25 iulie 1920, a fost o biofiziciana britanica, care a adus contributii importante la intelegerea structurii moleculelor de ADN, ARN si a virusilor. Cei 93 de ani care se implinesc, astazi, de la nasterea ei sunt celebrati de GOOGLE cu un DOODLE special.

ROSALIND FRANKLIN a studiat in special difractia prin raze X a mocelulelor de ADN, care au aratat structura spiralata a moleculei.

ROSALIND FRANKLIN a descoperit structura de dublu helix a acidului dezoxiribonucleic (ADN), iar munca sa a permis identificarea modului in care informatia genetica este transmisa de la parinti la copii.

ROSALIND FRANKLIN a mai facut descoperiri si in ceea ce priveste RNA-ul (acidul ribonucleic), virusurilor, carbunelui si grafitului.

ROSALIND FRANKLIN a murit de cancer ovarian in anul 1958, la numai 37 de ani.

Intr-un sondaj realizat de publicația “New Scientist” in 2009, ROSALIND FRANKLIN a fost votata pe locul doi in topul celor mai importante femei de stiinta din istorie, prima pozitie fiind ocupata de Marie Curie.

ROSALIND FRANKLIN nu a fost laureata a premiului Nobel, chiar daca in 1962, la patru ani dupa ce a murit, colegii ei de laborator au primit aceasta distinctie. Premiile Nobel nu se acorda persoanelor decedate, astfel ca ROSALIND FRANKLIN nu a putut primi un premiu Nobel.

Din pacate, contributia ei la studierea ADN-ului ramane deseori ignorata, de aceea GOOGLE a decis sa sarbatoreasca 93 de ani de la nasterea lui ROSALIND FRANKLIN printr-un GOOGLE DOODLE special.

Sursa foto: stirileprotv.ro, google