ROSEN PLEVNELIEV: Nu este corect ca Romaniei si Bulgariei sa le fie refuzata aderarea la Schengen

Romania si Bulgaria indeplinesc ‘toate criteriile’ pentru aderarea la spatiul Schengen de libera circulatie si ‘nu este corect’ ca aceasta sa le fie refuzata, a declarat presedintele bulgar Rosen Plevneliev intr-un interviu difuzat miercuri de agentia austriaca APA si preluat de AFP.

“Indeplinim toate criteriile si ne protejam frontierele mai bine decat multe alte state membre. Avem toate elementele pentru a o dovedi si asteptam ca statele membre sa ia in curand o decizie responsabila”, a afirmat el cu ocazia unei vizite la Viena.

“Este impotriva reglementarilor europene ca Bulgaria si Romania sa nu obtina ceea ce au dreptul, din motive de politica interna in alte state membre”, a adaugat el.

Spatiul “Schengen nu are nimic de-a face cu politica. Schengen-ul se bazeaza pe criterii obiective. Asa s-a intamplat cu toate celelalte tari care au fost integrate”, a subliniat Plevneliev, precizand ca ‘nu este corect’ ca Bulgaria si Romania sa fie supuse unui tratament diferit.

Potrivit presedintelui bulgar, ultimele rapoarte ale Comisiei Europene si Parlamentului European au confirmat ca cele doua tari sunt pregatite de aderarea la Schengen, spatiul european de libera circulatie creat in 1985 si care cuprinde 26 de tari.

Unele state, cum ar fi Olanda, sustin ca Bucurestiul si Sofia trebuie sa faca mai multe progrese in lupta impotriva coruptiei si pentru securizarea frontierei. Plevneliev a declarat totusi ca au fost facute astfel de progrese.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a subliniat la 9 martie ca este pregatit sa continue discutiile cu Bulgaria si Romania in acest dosar, reaminteste AFP.

 Sursa foto: novinite.bg