ROSEN PLEVNELIEV: POLITIZAREA ADERARII Bulgariei si a Romaniei la SCHENGEN a fost o EROARE

POLITIZAREA in anul 2010 a ADERARII Bulgariei si a Romaniei la spatiul SCHENGEN a fost o EROARE, iar aceasta problema temporara va fi solutionata in curand intrucat criteriile de aderare sunt pur tehnice si cele doua tari le-au indeplinit de mult timp, lucru recunoscut de Parlamentul European si Comisia Europeana, a declarat marti presedintele bulgar ROSEN PLEVNELIEV, aflat in vizita oficiala la Zagreb, potrivit Agerpres, care citeaza Focus News.

Seful statului bulgar si omoloaga sa croata Kolinda Grabar-Kitarovic au afirmat ca ADERAREA la spatiul SCHENGEN este o prioritate pentru Bulgaria si Croatia, iar cele doua tari vor depune eforturi comune pentru realizarea acestui obiectiv.

In opinia celor doi sefi de stat, presiunea migratorie sporita la granitele externe ale UE necesita o mai mare solidaritate intre statele membre.

Citeste si: RAMONA MANESCU: Anumite state BLOCHEAZA intrarea ROMANIEI in SCHENGEN

”Calea europeana si euroatlantica a tuturor tarilor din Europa de Sud-Est este interesul nostru comun”, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

”Croatia si Bulgaria trebuie sa gandeasca dincolo de granitele lor. Europa de Sud-Est este casa noastra si cele doua tari au fost si vor fi un factor de securitate, stabilitate si dezvoltare”, a mentionat, la randul sau, ROSEN PLEVNELIEV.

Citeste si: Bogdan Aurescu i-a prezentat omologului olandez argumentele Romaniei pentru aderarea la Schengen

El s-a pronuntat pentru extinderea cooperarii intre Sofia si Zagreb in gestionarea fondurilor europene, explicand ca tara sa a intampinat unele probleme in acest domeniu in primii doi ani dupa aderarea la Uniunea Europeana.

”Astazi gestionam aceste fonduri foarte bine, ne-am imbunatatit masiv transparenta si eficienta in administrarea fondurilor europene si putem impartasi prietenilor croati experienta noastra”, a mentionat presedintele Bulgariei. Potrivit acestuia, tara sa absoarbe in prezent 80 la suta din fondurile europene alocate, iar obiectivul este de a ajunge la o rata de absorbtie de 90 la suta.

Sursa foto: kronpress.ro