Rosen Plevneliev, presedintele Bulgariei: Cea mai mare problema a regiunii este ca nu invatam de la nemti

Presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, s-a aratat optimist cu privire la sansele de dezvoltare ale Romaniei si Bulgariei, insa a atras atentia ca pentru a atinge acest punct, cele doua tari trebuie sa aiba prioritati comune.

Totodata, Rosen Plevneliev a adaugat ca romanilor si bulgarilor le lipseste eficienta si i-a dat ca exemplu pe nemti.

“Cea mai mare problema a regiunii este ca nu invatam de la nemti. In Germania, daca spun ca merg din punctul A in punctul B, exact asa fac, in fiecare zi, in fiecare an. In tari ca Romania si Bulgaria nu mergem drept. Mergem cand la stanga, cand la dreapta, cand inapoi. Nu suntem eficienti.

Un exemplu bun in acest sens ar fi industria de automobile la germani. Spunem ca merge bine in Germania, dar nu a fost mereu asa de usor. Le-a luat o suta de ani sa creeze un mediu bun pentru vanzarea si producerea masinilor. Au avut o abordare integrata. Adica nu s-au uitat doar la masini, ci s-au dezvoltat si programe pentru universitati si pentru guvern in acest sens, ca sa sustina aceasta industrie”, a declarat Rosen Plevneliev, la Digi24.

“Noi nu avem o incredere puternica in noi. Putem fi campioni mondiali daca muncim, zi de zi, an de an, in directia potrivita. Vad intr-un sens foarte pozitiv relatiile dintre Romania si Bulgaria. Eu sunt un presedinte special, in acest sens, pentru ca, inainte de a fi sef de stat, am fost ministru pentru Dezvoltare Regionala si Lucrari Publice. Asa ca inteleg colaborarea cu Romania. Gandirea aici in Bulgaria este ca trebuie sa lucram impreuna, sa devenim prieteni buni, vecini buni. Exista sanse de dezvoltare foarte mari daca avem prioritati comune”, a comentat oficialul.

In ceea ce priveste contrele dintre Rusia si Uniunea Europeana, presedintele bulgar sustine ca lucrurile se vor schimba pentru ca ambele parti au nevoie una de cealalta.

“Cred ca, pe termen lung, Rusia si Uniunea Europeana vor sa coopereze in interesul ambelor parti. Uniunea Europeana, dupa cinci ani de criza, are nevoie de propriile proiecte curajoase pentru viitor. Trebuie sa aiba o abordare sincera si curata fata de tari ca Ucraina sau Republica Moldova, dar si fata de Rusia. Suntem aici ca sa cooperam si nu sa ne impungem”, a continuat seful statului bulgar.

Foto: Novinite