ROVANA PLUMB: ALOCATIILE ar putea depasi 84 de lei, daca CURTEA CONSTITUTIONALA ar permite un SISTEM DIFERENTIAT

Limita maxima pentru ALOCATII ar putea depasi 84 de lei, daca CURTEA CONSTITUTIONALA ar permite un SISTEM DIFERENTIAT in ceea ce priveste aceste drepturi, a declarat joi ROVANA PLUMB, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), la Palatul Victoria.

“Sigur ca da, limita alocatiei ar putea merge si mai sus (daca Curtea Constitutionala ar permite un sistem diferentiat in ceea ce priveste alocatiile — n.r.). Pentru anul acesta, dublam de la 1 iunie alocatiile pentru toti cei 3.700.000 de copii. In plus, prin modificarea adoptata incepand cu anul 2015, un numar de 500.000 de copii vor primi peste 84 de lei, inca 42 de lei. Am facut o adresa catre Curtea Constitutionala, prin care vrem sa stim daca acest drept unic universal inseamna un cuantum al alocatiei egal pentru toti copiii, sau faptul ca toti copiii trebuie sa primeasca o alocatie, dar putem sa dam si diferentiat in functie de nevoile copiilor care vin din familii defavorizate”, a spus ROVANA PLUMB.

“Noi am facut acest lucru, am dat la 500.000 de copii 42 de lei in plus, practic am dublat aceasta alocatie, dar intervenim prin legea privind sustinerea familiei prin acordarea alocatiilor de catre Guvern. In ceea ce priveste alocatia de stat, vrem sa stim foarte clar daca acest drept universal se aplica fara discriminare in ceea ce priveste cuantumul, sau se poate face diferentiat, in functie de nevoile copilului. Luam in calcul, dupa cum bine stiti, formula care este aplicabila la nivelul Uniunii Europene, si anume aceea de venit pe membru de familie pana in 530 de lei, respectiv copii care trebuie sa primeasca mai mult”, a mai afirmat ministrul Muncii, cu ocazia lansarii, de catre MMFPSPV, a “Ghidului copiilor pentru adultii care decid viitorul lor — politicieni, guvernanti, lideri formali sau informali”.

In ceea ce priveste proiectul de lege prin care cei care iau indemnizatie de crestere a copilului sa nu poata realiza venituri mai mari de 3.000 de lei, ROVANA PLUMB a afirmat ca s-a decis in Parlament ca veniturile suplimentare pe care parintii le pot obtine pe perioada cresterii copilului primind si indemnizatie sa fie de sase indicatori sociali de referinta.

Citeste si: VICTOR PONTA: ALOCATIA PENTRU COPII cred ca trebuie sa fie DIFERENTIATA

“Dupa cum bine stiti, anul trecut am avut sesizari si informatii din partea parintilor, care desi si-au platit toate contributiile si obligatiile la stat pentru ca au obtinut venituri suplimentare, legea nu permitea. Am facut aceasta modificare a legii, s-a adoptat de catre Parlament si s-a decis in Parlament ca veniturile suplimentare pe care parintii le pot obtine pe perioada cresterii copilului primind si indemnizatie sa fie de sase indicatori sociali de referinta, respectiv 3.000 de lei”, a spus ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

ROVANA PLUMB, a precizat, totodata, ca se doreste ca indemnizatia mamei sa fie egala cu media salariului din ultimele 12 luni, si nu cu 85 la suta din salariu.

“Alocatia pentru copil este una dintre masurile care fac parte din pachetul pe care il gandim si pe care vrem sa-l punem in aplicare din 2016, privind sustinerea familiei. In acest sens ne gandim sa eliminam pragul de limitare de la 3.400 lei a perioadei in care parintele primeste indemnizatia pentru cresterea copilului. Pe perioada de 18 saptamani mama are dreptul la concediul de maternitate. Toti parintii au dreptul si la o indemnizatie de crestere a copilului pe o perioada de pana la doi ani de zile, iar in primul an au o limitare de 3.400 lei si o limita minima de 600 lei. Ceea ce vrem sa punem in aplicare este ca pe perioada concediului de maternitate, de 18 saptamani, indemnizatia mamei sa fie egala cu media salariului din ultimele 12 luni, si nu cu 85% din salariu, pentru ca nasterea nu este o boala si mama nu trebuie sa fie penalizata”, a subliniat ROVANA PLUMB.

Citeste si: PONTA: De la 1 iunie – TVA de 9% la alimente si DUBLAREA ALOCATIILOR, iar de la 1 iulie – SALARIU MINIM de 1.050 lei

Intrebata care este parerea sa cu privire la acordarea dreptului de vot de la 16 ani, ministrul Muncii a spus ca “trebuie initiata o dezbatere in acest sens, pentru ca intr-adevar tinerii au dreptul la munca de la 16 ani si atunci de ce n-ar avea si dreptul la vot? Acest lucru implica insa o dezbatere ampla la nivelul societatii, nu o decizie luata pe moment. De altfel, dupa cum bine stiti, implica modificarile aduse Constitutiei existente in momentul de fata”.

In cadrul evenimentului de la Palatul Victoria, MMFPSPV si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie au semnat un Acord de parteneriat cu Consiliul National al Elevilor.

“Ghidul copiilor pentru adultii care decid viitorul lor — politicieni, guvernanti, lideri formali sau informali” a fost lansat pentru a marca Ziua Internationala a Copilului si cuprinde o serie de mesaje ale copiilor, structurate pe mai multe domenii: piata muncii, educatie, sanatate, violenta asupra copilului etc.