Rovana Plumb: Concentratia de cianuri din proiectul Rosia Montana, redusa la o treime fata de limita europeana

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, la audierile din Comisia speciala pentru Rosia Montana, ca noul proiect prevede o concetratie de cianuri redusa la o treime fata de limita prevazuta in Directiva europeana si a subliniat ca cianura va fi folosita numai in circuit inchis.

“Proiectul initial permitea 5-6 parti pe milion in iazul de decantare. Ne-am asigurat ca investitorul va utiliza cea mai moderna tehnologie pentru neutralizarea cianurii. Ne-am asigurat ca cianura va fi folosita numai in circuit inchis, controlat, iar transportul va fi strict controlat”, a spus ministrul Mediului. 

Rovana Plumb a mai spus ca ministerul pe care il conduce a impus operatorului sa lucreze cu o concentratie de cianura de 3 parti pe milion, fiind impuse si masuri asiguratorii suplimentare care vizeaza o protectie sporita a iazului de decantare, precum si sisteme noi de monitorizare a aerului si a apei. 

“In ceea ce priveste efortul statului roman pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorica, e nevoie de o investitie de 300 de milioane de Euro. Poluarea istorica e cea prezentata si sunt multe actiuni de facut. Statul roman are capabilitatea de a putea monitoriza si controla conditiile de mediu impuse, dar investitia care ar trebui facuta e foarte mare si nu ne-o pemitem.

Foto: Realitatea TV