ROVANA PLUMB: Cuantumul RESTITUIRILOR este la mame de 50 de milioane lei, iar la pensionari, de peste 350 de milioane

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ROVANA PLUMB, a declarat ca, in ceea ce priveste mamele care au beneficiat de indemnizatii pentru cresterea copilului calculate in mod eronat, cuantumul RESTITUIRILOR este de 50 de milioane lei, iar in cazul pensionarilor suma ajunge la peste 350 de milioane lei.

“Ma bucur ca au trecut amendamentele pe care, de comun acord, partidele din coalitia de guvernare si Guvernul le-au propus in asa fel incat sa se bucure de aceasta scutire la plata debitelor, constituite nu din vina mamicilor sau a pensionarilor, si cei care au platit deja aceste debite, de buna voie, catre autoritatile fiscale. Este vorba de plata debitelor din anul 2011, de la 1 ianuarie, care restituire se va face pe o perioada de cinci ani, in transe egale. In ceea ce priveste mamele, cuantumul RESTITUIRILOR este de 50 de milioane lei, iar, in ce priveste pensionarii, de peste 350de  milioane lei. Sigur ca fiecare dosar va fi analizat”, a declarat ROVANA PLUMB, la finalul sedintei plenului Senatului de luni.

ROVANA PLUMB a explicat ca s-a propus un termen de cinci ani pentru restituirea respectivelor sume deoarece acestea nu erau prevazute in bugetul pe anul in curs.

Citeste si: Amnistia fiscala pentru mame a trecut de Senat. Banii returnati vor fi dati inapoi de statul roman

“Propunerea a plecat de la faptul ca mamele care nu au nicio vina si li s-au constituit aceste debite nu trebuie sa plateasca pentru greselile facute de catre alte persoane. De asemenea, s-a luat in calcul faptul ca, in urma deciziei Curtii de Conturi care trebuia pusa in aplicare si pentru care am facut aceasta amnistie fiscala, nu erau prevazute in buget aceste sume. (…) De aceea noi am propus ca restituirea acestor sume deja platite sa se faca incepand cu 1 ianuarie 2015 pentru ca suntem nevoiti, in momentul de fata, sa facem o serie intreaga de reparatii, sa luam masuri pentru a indrepta tot ce s-a facut pe guvernarea pana in 2012”, a mai spus ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

Totodata, aceasta a tinut sa sublinieze ca proiectele privind amnistia fiscala a mamelor si pensionarilor vor fi supuse atentiei plenului Camerei Deputatilor saptamana viitoare.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, constituite in sarcina pensionarilor, cu amendamentul ca sumele deja recuperate vor fi RESTITUITE esalonat.

Citeste si: AMNISTIA FISCALA pentru mame si pensionari, introdusa pe ordinea de zi a SENATULUI

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat pe o perioada de cinci ani calendaristici incepand de la data de 1 ianuarie 2015 prin plati anuale egale.

“RESTITUIREA se realizeaza pe baza cererilor de catre pensionar la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Sumele ce urmeaza a fi restituite nu se actualizeaza cu indicele inflatiei si nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere dupa caz”, a spus senatorul PSD Liviu Pop, in plen.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat, luni, si proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizatii pentru cresterea copilului calculate in mod gresit.

Si in acest caz, senatorii au adoptat un amendament prin care sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a legii in discutie sa se RESTITUIE esalonat pe o perioada de cinci ani incepand cu data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.