ROVANA PLUMB: Reducerea CAS-ului NU VA AFECTA fondurile de pensii si de salarii

Reducerea contributiilor de asigurari sociale cu inci puncte procentuale NU VA AFECTA fondurile de pensii si de salarii, a dat asigurari, miercuri, ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Romania TV.

“Sunt un reprezentant al Guvernului Ponta si vreau sa va asigur cu toata seriozitatea ca nu vor fi si nu exista probleme in momentul de fata la fondul de pensii. Pensiile nu se vor taia. Bineinteles ca am asistat la declaratii politice si la un joc de imagine politica intr-un alt context. (…) Avem un ministru de Finante tanar si care are o experienta in ceea ce priveste partea fiscala. Avem un ministru al Bugetului care este responsabil si avem un Guvern responsabil. Atata timp cat s-au facut toate aceste calcule si masura este sustenabila din punct de vedere al cadrului fiscal bugetar ea trebuie sa se aplice. Aceasta masura nu va afecta fondul de pensii si fondul de salarii”, a spus Rovana Plumb.

Ea a admis ca exista un deficit la fondul de pensii, dar a spus ca acesta este “foarte stabil” in prezent si ca se alimenteaza din mai multe surse, precum bugetul asigurarilor sociale si bugetul asigurarilor de stat.

“Din punct de vedere al CAS, vreau sa va asigur ca pe toate masurile pe care le-am luat pana acum nu exista niciun fel de risc, nici la fondul de salarii, nici la fondul de pensii. Fondul de pensii in momentul de fata este foarte stabil. El se alimenteaza din mai multe surse – este bugetul asigurarilor sociale si bugetul asigurarilor de stat. Este adevarat ca este un deficit. Romania nu este singura tara din Uniunea Europeana care completeaza bugetul asigurarilor sociale cu bugetul de stat. Peste tot se intampla acelasi lucru, pentru ca asa este conceput sistemul”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Plumb, reducerea CAS va avea ca efect crearea de noi locuri de munca, deci mai multi contributori la sistemul de pensii.

“Daca vom reduce CAS, care este un instrument fiscal care permite crearea de locuri de munca, pe cale de consecinta vor fi mai multe locuri in economie, deci mai multi contributori, si nu exista niciun fel de posibilitate ca sa se adanceasca intr-un fel sau sa existe vreun risc in ceea ce priveste plata pensiilor. Nu exista acest risc!”, a sustinut Rovana Plumb.

In ceea ce priveste consultarile cu presedintele Traian Basescu, ministrul a subliniat ca legea nu este la Guvern, ci a trecut de Parlament si este trimisa la Presedintie, pentru promulgare.

“Si consultarea este o procedura in baza Constitutiei. Vom vedea cum se va face aceasta consultare. Deocamdata, nu stiu ce consultare ar putea fi facuta, pentru ca legea nu e la Guvern. A trecut de Parlament spre Presedintie. Desigur ca vom respecta procedura constitutionala si se va decide pe cale de consecinta in ceea ce priveste consultarile”, a spus aceasta.

Referitor la intentia presedintelui Basescu de a nu promulga legea de reducere a CAS, ministrul Plumb si-a exprimat speranta ca acesta va ajunge la concluzia ca masura este necesara intr-o perioada de crestere economica.

Citeste si: ALINA GORGHIU: Reducerea CAS-ului este BUNA, dar trebuie insotita si de ALTE MASURI

“Noi nu putem face altceva decat sa respectam procedura constitutionala si legala. Eu sper, totusi, ca domnul presedinte Basescu sa ajunga la concluzia clara ca masura aceasta este absolut necesara intr-o perioada de crestere economica in care trebuie sa reduci fiscalitatea pe piata fortei de munca. Eu cred ca sunt sanse foarte mari pentru a face acest lucru (sa se reduca CAS la 1 octombrie – n.r.)”, a afirmat ministrul.

Rovana Plumb a tinut sa aminteasca faptul ca o masura similara, luata de fostul premier Calin Popescu Tariceanu in perioada 2006, 2007 si 2008, a dus la un excedent al bugetului de pensii si nu la deficit.

Citeste si: TRAIAN BASESCU, IN DIRECT de la COTROCENI. REDUCEREA CAS, taxe noi de la PONTA- LIVE TEXT

“Eu vreau sa va reamintesc ca exact in perioada de crestere economica din 2006 – 2007 si 2008 – primul trimestru – cand am avut reducerea contributiilor de asigurari sociale, prin masura care a fost luata in momentul acela de premierul Tariceanu, si a fost pe medie cu 3 la suta, am avut la bugetul de pensii excedent si nu deficit, pentru ca aceasta crestere economica a permis crearea de noi locuri de munca, a redus fiscalitatea… Noi avem mai multe masuri pentru a creste numarul de contributori la bugetul asigurarilor sociale si prin programele pe care le utilizam si cu fonduri europene. Ieri, am lansat acel program. Maine vom lansa alt program pentru inca 5.000 de locuri de munca. Sunt alte locuri de munca pe care, prin investitii si prin atragerea fondurilor europene, le vom crea”, a subliniat ministrul Muncii.