ROVANA PLUMB: PROGRAMUL OPERATIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020 va deveni CEL MAI MARE ANGAJATOR din Romania

PROGRAMUL OPERATIONAL CAPITAL UMAN (POCU) 2014-2020 va deveni CEL MAI MARE ANGAJATOR din Romania in urmatorii ani, cu o alocare financiara de cinci miliarde de euro, a declarat, vineri, ministrul Muncii, ROVANA PLUMB, cu ocazia lansarii acestuia, care a avut loc la sediul Ministerului Fondurilor Europene.

“Investitia in oameni este cea mai profitabila investitie pe care o poate face societatea. Programul Operational Capital Uman este un program important pentru toti romanii. Acest program se adreseaza tuturor categoriilor plecand de la tineri, mergand la copii, lucratori, someri angajatori, antreprenori, comunitati sarace. De altfel, 20 la suta din alocarile financiare pentru acest program sunt destinate obiectivului fundamental pe care il urmarim, acela de incluziune sociala si combatere a saraciei. Alocarea de cinci miliarde euro, din care 4,3 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile, face ca programul sa devina cel mai mare angajator din Romania in urmatorii ani”, a spus ROVANA PLUMB.

Potrivit acesteia, din cele sapte axe ale programului, cinci sunt derulate prin Ministerul Muncii.

“POCU 2014-2020 va contribui la atingerea tintei pentru Romania a Strategiei Europa 2020, adica scoaterea din saracie, pana in 2020, a 580.000 persoane, comparativ cu anul 2008. La indeplinirea acestui obiectiv vor contribui masurile prevazute de cele sapte axe prioritare ale Programului Operational, din care cinci se deruleaza prin Ministerul Muncii, dar si introducerea venitului minim de insertie, care ii va stimula pe cei care au nevoie de sprijinul Statului sa intre pe piata fortei de munca. In concluzie, Programul Operational Capital Uman indeplineste toate conditiile pentru a fi un program de succes si ne va ajuta sa schimbam in continuare in bine Romania”, a mai spus Plumb.

Citeste si: Contracte de peste 587 de milioane de lei vor fi semnate cu beneficiari publici si privati, in luna aprilie

“Programul Operational Capital Uman este un instrument de crestere economica, dar si de incluziune sociala, de ajutorare a grupurilor vulnerabile, de ajutorarea tinerilor de a intra in campul muncii si de a-si face o familie”, a mai afirmat ministrul ROVANA PLUMB.

POCU a fost aprobat de Comisia Europeana pe 25 februarie 2015. Acesta are o alocare financiara de 4,326 miliarde euro din care 105,9 milioane euro din “Initiativa Locuri de Munca pentru Tineret”, iar 4,220 miliarde euro din Fondul Social European.

Citeste si: Rata de absorbtie a fondurilor europene era de peste 52% la sfarsitul lunii februarie

Potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand investitiile realizate prin Fondul Social European in perioada de programare 2007-2013. Programul va contribui la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat (AP 2014-2020) — implicit al fondurilor Europene Structurale si de Investitii din Romania si anume de a reduce disparitatile de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale UE.

POCU este structurat pe sapte axe prioritare, respectiv trei dedicate domeniului ocuparii, doua pentru incluziune sociala, una pentru educatie si una pentru asistenta tehnica.