Rromii au astazi motiv de SARBATOARE

Rromii isi sarbatoresc, astazi, Ziua Internationala! In aceasta zi speciala pentru comunitate, directorul executiv al fundatiei Romani CRISS Marian Mandache a spus ca 8 aprilie trebuie sa fie momentul in care tiganii sarbatoresc mandria de a avea aceasta identitate.

In zi de sarbatoare, Mandache nu a evitat sa vorbeasca si despre problemele sociale cu care se confrunta comunitatea roma, dar si despre teama acestora de a fi discriminati, atunci cand ating succesul intr-un domeniu de activitate.

“Majoritatea romilor isi duc zilele in saracie, locuiesc in conditii inumane, la marginea societatii, majoritatea romilor nu au locuri de munca, multi copii nu pot merge la scoala sau nu isi termina studiile”, a spus Mandache. Totodata, el a afirmat ca “romii au dat omenirii modele unice, au contribuit la progresul omenirii (…) de mai bine de un mileniu, romii sunt agenti ai mondializarii”.

Acestal a vorbit si despre o tendinta care trebuie depasita in comunitatea roma: aceea a negarii apartenentei la aceasta etnie.

Citeste si: Targul Mestesugarilor, inaugurat in Piata Sudului de Ziua Internationala a Rromilor

La randul sau, Duane Butcher, insarcinat cu afaceri din partea Ambasadei SUA la Bucuresti, a vorbit despre bogatia culturii rome, dar si despre greutatile pe care le-a infruntat aceasta comunitate de-a lungul timpului. “Nicio tara nu se poate considera in secolul XXI daca are o comunitate exclusa de la progres”, a punctat Butcher.

“In ultimii ani cazurile de agresivitate fata de romi s-au intensificat (…) exista comunitati de romi despartite de restul comunitatii prin garduri”, a completat oficialul American.

Evenimentul care a celebrat Ziua Internationala a Romilor a avut loc la Biblioteca Nationala a Romaniei si a fost completat cu o expozitie fotografica a unui grup de tineri implicati in activitatile Romani CRISS si o expozitie de sculptura a artistului rom Marian Petre.

Printre invitati s-au numarat ambasadorii Olandei, Africii de Sud, Austriei si Poloniei la Bucuresti. In cadrul evenimentului a fost tinut un moment de reculegere in memoria lui Nicolae Gheorghe, fondatorul Romani CRISS.