RUGBY: STEJARII au inceput SERIA PARTIDELOR TEST cu stangul in fata BRAVE BLOSSOMS

Dupa 12 ani, Stejarii vor avea parte de trei partide test in luna iunie, din care doua vor avea loc in deplasare, prima pe terenul viitoarei gazde a Cupei Mondiale, Japonia, pentru ca apoi sa ne reintalnim cu Canada, in premiera pentru echipa noastra nationala chiar in fieful purtatorilor frunzei de artar.

UPDATE: Din pacate, ROMANIA a inceput seria partidelor test din aceasta vara cu o infrangere in fata JAPONIEI, scor 33-21 (23-9). Partida a fost dominata de gazde, care au reusit sa-si impuna jocul in viteza, in special in primul mitan, cu multe pase incrucisate si actiuni pe linia de treisferturi, ceea ce a pus de mai multe ori in dificultate defensiva tricolorilor. Primele minute ale meciului au apartinut ”Stejarilor”, care in minutul 5 conduceau cu 6-0 datorita concretizarii, de catre Florin Vlaicu, a doua lovituri de pedeapsa.

In minutul 12 a venit primul eseu al niponilor in urma unei actiuni rapide si foarte precise, marcator fiind Akihito Yamada, incercarea fiind transformata de Jumpei Ogura, jucatorul francizei Sunwolves care evolueaza in puternicul campionat al cluburilor din emisfera de sud, Super Rugby. A fost momentul psihologic al primelor 40 de minute, gazdele incepand sa treaca la conducerea ”ostilitatilor”, Ogura transformand alte trei lovituri de penalitate pe fondul unor greseli facute de defensiva tricolorilor, in minutele 18, 22 si 33.

In minutul 29, Vlaicu a adus alte trei puncte in dreptul ”Stejarilor”, insa finalul primei reprize a apartinut tot japonezilor care au reusit un al doilea eseu in minutul 38, prin Kenki Fukuoka, transformat de Ogura, dupa primele 40 de minute tabela de marcaj indicand 23-9 pentru Japonia.

Partea a doua a intalnirii a inceput tot cu gazdele la ”timona”, in minutul 42 Michael Leitch, jucator la franciza neozeelandeza Chiefs, gasind un spatiu larg in apararea ”Stejarilor” si inscriind cel de-al treilea eseu al niponilor, transformat de Ogura. Dupa alte 10 minute, acelasi Ogura a punctat dintr-o noua lovitura de penalitate acordata echipei sale, pentru ca in minutul 56, in urma unui mol foarte bine jucat, capitanul Romaniei, Mihai Macovei, sa reuseasca primul eseu al tricolorilor, netransformat insa.

Incurajati de reusita lui Macovei si profitand de eliminarea temporara a lui Heichiro Ito pentru antijoc, ”Stejarii” s-au aruncat in atac si au crescut presiunea pe defensiva lui Brave Blossoms, ceea ce a condus la cel de-al doilea eseu si ultimul al partidei, izbutit de Tangimana Fonovai si transformat de Florin Vlaicu.

Scorul final a fost 33-21 pentru Japonia, insa tricolorii, care au evoluat in conditii dificile din cauza temperaturii ridicate si mai ales a umiditatii, au aratat ca pot juca un rugby pragmatic timp de 80 de minute, ramanand insa de corectat jocul in tusa, inca deficitar, precum si viteza de repliere a compartimentului defensiv.

STIRE INITIALA

Sambata, 10 iunie, de la ora 08.40 (ora Romaniei) pe Egao Kenko Stadium  din Kumamoto, Romania va intalni Japonia, o echipa aflata pe pozitia a 11-a in ierarhia mondiala stabilita de World Rugby , marea surpriza a ultimei editii a Cupei Mondiale, in 2015 atunci cand la Brighton, Brave Blossoms, supranumele nationalei din Tara Soarelui Rasare, a invins Africa de Sud, unul dintre cele mai surprinzatoare rezultate din istoria sportului cu balonul oval.

Acel succes a confirmat ascensiunea de necontestat a unei natiuni care s-a aflat la un moment dat pe pozitia a zecea in clasamentul Wolrd Rugby, sub comanda antrenorului australian Eddie Jones cu un lot intarit prin naturalizarea unor jucatori din Emisfera de Sud, dar si cu experinta castigata de franciza Sunwolves care din 2016 participa in Super Rugby.

Intre timp Eddie Jones a preluat comanda nationalei trandafirului iar pe banca tehnica a Japoniei a ajuns neozeelandezul Jamie Joseph al carui debut s-a consemnat in seria partidelor test ale lunii noiembrie de anul trecut. De atunci niponii au disputat opt partide si au obtinut cinci victorii, cea mai importanta fiind consemnata la Tbilisi, 28-22 impotriva Georgiei.

Desigur pentru Jamie Joseph si Brave Blossoms cei doi ani care urmeaza reprezinta o etapa in formarea unui lot competitiv pentru Cupa Mondiala din 2019, care va avea loc chiar in Japonia cu obiectivul de a obtine calificarea in faza sferturilor de finala. Cum se cunoaste deja componenta grupelor, in tentativa de a tinge acest obiectiv, Japonia s-ar putea reintalni cu Romania, in lupta cu doua mari forte, Irlanda si Scotia.

Pentru partida impotriva Stejarilor, lotul japonezilor este compus in mare masura din jucatori proveniti de la franciza Sunwolves, cea care in acesta editie a Super Rugby a reusit o victorie in partida cu sud-africanii de la Bulls pentru ca in ciuda infrangerilor suferite sa dea o replica pe masura unor echipe precum Chiefs, Cheetahs sau Stormers ori sa piarda dramatic cum s-a intamplat in deplasarea facuta la Buenos Aires pe terenul lui Jaguares.

Nu mai putin de 24 dintre componetii lotului Japoniei care pregatesc confruntarea cu Romania evolueaza la Sunwolves, patru dintre acestia, Yusuke Niwai, Derek Carpenter, Will Tupou si Shota Emi aflandu-se in fata debutului pentru Brave Blossoms, in timp ce la celalalt pol, cele mai multe selectii sunt trecute in dreptul  mijlocasului la gramada Fumiaki Tanaka, revenit dupa o exprienta la Highlanders in Noua Zeelanda.

Din echipa care a invins Africa de Sud , acel 34-32 de la Cupa Mondiala din 2015, Jamie Joseph a convocat 11 jucatori: Shota Horie, Michael Leitch, Hendrik Tui,Fumiaki Tanaka, Kotaro Matsushima, Harumichi Tatekawa, Akihito Yamada, Keita Inagaki, Shinya Makabe,Yu Tamura si Amaki Mafi, pentru care cu siguranta victoria impotriva Springboks va ramane punctul culminant al carierei.

In momentul de fata Japonia se bazeaza pe sapte jucatori naturalizati, patru provenind din Noua Zeelanda, Derek Carpenter, Will Tupou, Hendrik Tui si Michael Lietch, doi din Tonga, Uwe Helu si Amanaki Mafi, respectiv Timothy Lafaele care la origini este samoan. Dintre acestia se detaseaza Michael Leitch (47 de selectii, jucator la Chiefs) si Hendrik Tui (38 de selectii, jucator la Queensland Reds).

Pentru Stejari urmeaza fara indoiala o partida test extrem de solicitanta si pe care o putem revedea peste doi ani la Cupa Mondiala daca vom incheia cursa de calificare din cadrul Rugby Europe Championship pe prima pozitie a clasamentului.

Lotul complet al Japoniei pentru partida cu Romania arata astfel:

Pilieri: Takuma Asahara(Sunwolves),Yu Chien(Toshiba Brave Lupus), Shintaro Ishihara(Suntory Sungoliath), Keita Inagaki(Sunwolves), Heichiro Ito(Sunwolves), Koki Yamamoto(Sunwolves)

Taloneri: Yusuke Niwai(Sunwolves), Takeshi Hino(Sunwolves), Shota Horie(Sunwolves)

Linia a doua: Kyosuke Kajikawa(Sunwolves), Uwe Helu(Sunwolves), Shinya Makabe(Sunwolves), Kotaro Yatabe(Sunwolves)

Linia a treia: Yoshitaka Tokunaga(Sunwolves), Hendrik Tui(Reds), Michael Leitch(Chiefs), Amanaki Mafi(Rebels),Shuhei Matsuhashi(Sunwolves)

Mijlocasi la gramada: Fumiaki Tanaka(Sunwolves), Yutaka Nagare(Sunwolves),Keisuke Uchida(Sunwolves)

Mijlocasi la deschidere: Rikiya Matsuda(Panasonic Wild Knights), Jumpei Ogura(Sunwolves), Yu Tamura(Sunwolves)

Centri: Harumichi Tatekawa(Sunwolves), Derek Carpenter(Sunwolves), Timothy Lafaele(Sunwolves), Will Tupou(Sunwolves)

Aripi: Shota Emi(Sunwolves), Kenki Fukuoka(Sunwolves), Akihito Yamada(Panasonis Wild Knights)

Fundasi: Kotaro Matsushima(Sunwolves), Ryuji Noguchi(Tokai University)

Lotul Romaniei care a facut deplasarea in Japonia:

PILIERI: Constantin Pristavita (Stiinta Baia Mare), Alexandru Tarus (Sale Sharks), Alexandru Gordas (CSA Steaua), Andrei Ursache (Carcassonne), Ionel Badiu (Carcassonne)

TALONEURI: Ovidiu Cojocaru  (Stiinta Baia Mare), Otar Turashvili (Colomiers), Andrei Radoi (Timisoara Saracens)

LINIA A DOUA: Valentin Poparlan (Timisoara Saracens), Johannes Van Heerden (Stiinta Baia Mare), Marius Antonescu  (Colomiers)

LINIA A TREIA: Viorel Lucaci (CSA Steaua), Andrei Gorcioaia (Massy), Vlad Nistor (Albi), Mihai Macovei (Colomiers), Andrei Iurea (Stiinta Baia Mare)

MIJLOCASI LA GRAMADA: Florin Surugiu (CSA Steaua ), Tudorel Bratu (CS Dinamo)

MIJLOCASI LA DESCHIDERE: Florin Vlaicu (CSA Steaua), Samoa Luke (Stiinta Baia Mare)

CENTRI:  Marius Simionescu (Timisoara Saracens), Florin Vladut Popa (Timisoara Saracens), Paula Kinikinilau (CSM Bucuresti), Sione Fakaosilea (Stiinta Baia Mare)

ARIPI: Ionut Dumitru (CSA Steaua), Jack Cobden (CSM Bucuresti), Tangimana Fonovai (Timisoara Saracens)

FUNDASI: Sabin Stratila (CSA Steaua).

Partida dintre ROMANIA si JAPONIA va fi transmisa de postul de televiziune Dolce Sport incepand cu ora 08.40 (ora Romaniei).

Sursa text si foto: frr.ro /  Marius Raczek