RUSALII: Aproximativ 130.000 de PERSOANE au participat la PELERINAJUL de la SUMULEU-CIUC

Aproximativ 130.000 de PERSOANE din intreaga lume au participat, sambata, la PELERINAJUL de RUSALIILE CATOLICE, de la SUMULEU-CIUC, inchinat Fecioarei Maria si considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est.

Primele grupuri de pelerini au sosit pe muntele Sumuleu Mic, de langa municipiul Miercurea Ciuc, inca de vineri seara si au petrecut toata noaptea rostind rugaciuni catre Fecioara Maria. Sambata, zeci de mii de credinciosi s-au indreptat, pe jos, catre altarul “Trei Movile”, locul unde s-a oficiat Sfanta Liturghie.

La fel ca in fiecare an, oamenii au purtat in maini steaguri religioase, au rostit rugaciuni si au intonat imnuri inchinate Sfintei Fecioare Maria, aflata in centrul acestui mare pelerinaj. Multi dintre ei au venit imbracati in costume populare, iar unii au fluturat steagul Ungariei sau pe cel secuiesc.

La pelerinaj au participat si persoane foarte in varsta, dar si multi tineri, precum si copii mici, purtati in brate de parintii lor.

Credinciosii au venit la aceasta procesiune din intreaga tara, dar si din Ungaria sau alte tari europene, precum si din Congo, Indonezia, Australia, SUA, Canada, potrivit Agerpres.

Citeste si: Pelerinaj la Pestera Sfantul Apostol Andrei

Unii dintre pelerini nu au mers pe ruta obisnuita, ci au ales sa urce un deal abrupt, denumit “Drumul Crucii”, pe care se afla 14 cruci ce simbolizeaza opririle pe care le-a facut Isus pe Golgota. Ei au marturisit ca nu au simtit oboseala, pentru ca Fecioara Maria i-a ajutat si binecuvantat.

Printre credinciosi s-au aflat si foarte multi tineri, care au spus ca vin la Sfinta Liturghie pentru a-si linisti sufletul si pentru ca simt ca Fecioara Maria le da putere si speranta, de fiecare data.

La fel ca in anii precedenti, slujba religioasa a inceput dupa ce la altarul in aer liber a ajuns “Laborumul”, steagul sfant al Sumuleului, adus din catedrala franciscana, care a fost purtat de cei mai merituosi elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic ”Segito Maria” din Miercurea Ciuc.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr Jakubinyi Gyorgy, alaturi de mai multi preoti catolici.

Arhiepiscopul Jakubini Gyorgy i-a indemnat pe cei prezenti sa fie fideli credintei, natiunii, limbii si culturii stramosesti.

“Fecioara Maria spunea: ‘Sa faceti ceea ce zice Fiul meu, iar pentru zilele noastre, mesajul Fecioarei Maria este: Sa fiti fideli credintei stramosilor, sa fiti fideli natiunii, sa fiti fideli limbii materne si culturii noastre”, a spus arhiepiscopul catolic de Alba Iulia.

La finalul slujbei, dr Jakubinyi Gyorgy le-a transmis credinciosilor binecuvantarea Papei, din insarcinarea Sfantului Scaun.

De altfel, semnificatia PELERINAJULUI din acest an este una deosebita intrucat statuia Fecioarei Maria, aflate in centrul acestei mari sarbatori, implineste 500 ani.

Citeste si: MANIFESTARI DE AMPLOARE in Bucuresti, cu ocazia SFANTULUI DIMITRIE CEL NOU

La eveniment a participat, pentru a treia oara consecutiv, si presedintele Ungariei, ADER JANOS, alaturi de sotia sa, Anita Herczegh.

Manifestarea s-a incheiat cu intonarea imnului Ungariei si a celui secuiesc.

PELERINAJUL de RUSALII de la Sumuleu Ciuc se organizeaza in acest an pentru a 448-a oara, iar motto-ul este: “Alergam spre obladuirea ta”, mesajul referindu-se atat la pelerini, care se roaga, cat si la Sfanta Fecioara, care ii protejeaza si-i ocroteste.

Potrivit datelor istorice, in anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa le impuna religia unitariana credinciosilor catolici din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin. Acestia, adunati la Sumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au infruntat armata principelui. In acest timp, cei ramasi la biserica — batranii, femeile si copiii — s-au rugat la statuia Fecioarei Maria ca sa-i ajute sa-si apere credinta.

Dupa respingerea atacului, barbatii s-au intors la Sumuleu cu steagurile impodobite cu crengi de mesteacan si cu totii s-au rugat Domnului si Sfintei Fecioare, exprimandu-si astfel recunostinta pentru obtinerea victoriei.

In memoria acestui eveniment istoric, in fiecare an, in sambata Rusaliilor, catolicii vin in PELERINAJ la biserica Sfintei Fecioare Maria din Sumuleu-Ciuc, se roaga la statuia facatoare de minuni, inconjoara in procesiune dealul Sumuleul Mic, iar la coborare isi impodobesc steagurile cu crengi de mesteacan. Statuia din lemn de tei a Fecioarei Maria de la Manastirea Franciscana de la Sumuleu Ciuc este considerata a fi facatoare de minuni si este cea mai mare de acest fel din lume. Drept dovada ca rugaciunile catre Fecioara Maria au fost ascultate, pe peretii catedralei franciscane se afla amplasate zeci de obiecte de metal donate de cei care au fost ajutati de Maica Domnului.

De cativa ani, reprezentantii Ordinului Franciscanilor, dar si autoritatile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Sumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO.

Sursa foto: click.ro